ÉRDI TAMÁS ZONGORAESTJE

Mikor:
2022. december 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ÉRDI TAMÁS ZONGORAESTJEMINDEN JEGY ELKELT

Liszt Ferenc:

Erdőzsongás
Desz-dúr Consolation    
A Villa d’Este szökőkútjai 
1. Mefisztó-keringő
Sposalizio 
6. Magyar rapszódia

-- szünet--

Bartók Béla: Improvizációk magyar népdalokra, Op. 20

Claude Debussy: Suite Bergamasque

Kodály ZoltánMarosszéki táncok

 

"Kerek Debussy és Kodály évfordulót ünneplünk 2022-ben, de a szólóestem egyik fontos szereplője mégis Liszt Ferenc, a koncert első felében legkedvesebb műveit játszom.  A Villa d’Este szökőkútjai  különleges hangulatot idéz, bevallom Lisztnek ez a darabja áll hozzám a legközelebb. Már tizenévesen beleszerettem elvarázsolt csillogó futamsorozataiba, káprázatos, ahogy a szökőkutak csobogását  zenévé alakítja! Ez a darab volt egy fontos fordulat az idős Liszt életében, ahogy a Tivoli Palotában rácsodálkozik a természet földöntúli hatalmára, és még egy bibliai idézettel János evangéliumából is  figyelmeztet, hogy melyik az a pont a zenében, ahol ez a csoda zeneileg is megjelenik. Amikor meghívtak egy Liszt fesztiválra a tivoli palotába és koncert előtt a kertben sétálhattam, ahol valamikor a búskomor Mestert is elvarázsolták ezek a földöntúli hangok, sokáig hallgathattam a víznek ezt a semmi máshoz nem hasonlítható csobogását. A kortárs zeneszerzőket is elkápráztatta a darab újdonsága, nem csoda, hogy Debussy és Kodály is beleszerettek ebbe a csodálatos impresszionista varázsba, műveikkel bizonyítják, így ezekből válogattam, ezek szólalnak meg a koncert második részében." Érdi Tamás

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanára, Becht Erika egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával „láthatóvá” teszi számára a kottát. A Prima Primissima és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte. Magyarországra való hazatérése óta Mozart, Chopin, Schubert, Liszt, Bartók és Beethoven lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg, fő mentorai pedig Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek... az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni...”.
Érdi Tamás álmodta meg, azt a sikeres szabadtéri klasszikus zenei fesztivált, amely nyolcadik éve  nyaranta kerül megrendezésre KLASSZ a pARTon! címmel, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség.

 

Jegyár: 2500 Ft      Senior és diákjegy:1250 Ft

 Az oldal működéséhez sütit használunk.