SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG - Shakespeare színpadi zenéi

Mikor:
2021. december 2., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG - Shakespeare színpadi zenéi



Pásztor Júlia (szoprán) és a Custos Consort Shakespeare estje

                                                       Márkus-Zalatnay Fruzsina – fuvola

                                                       Regős Júlia és Szászvárosi Sándor – viola da gamba

                                                       Davidovics Igor – lant

 

 " A zene megszelídít egy időre."

W. Shakespeare: Velencei kalmár

 

A műsor zenei anyagának keretét Shakespeare színpadi művei előadásakor játszott zenei betét darabok alkotják. Kompozíciók, melyeket a korszak legfelkapottabb zeneszerzői, - mai értelemben sztárjai - komponáltak. A zene határtalan erejét Shakespeare is ismerte, s tudatosan alkalmazta is színpadi műveiben. Tette ezt egy olyan korszakban, melynek alapvető szükséglete volt a zene és a tánc.

Álljon itt egy rövid idézet, egy ismeretlen szerző tollából, 1591-ből:

 „Tündér Királynő és udvarhölgyei körbe táncolták a kertet hat szólamban énekelve melyet egy tökéletes consort kísért: lant, bandora, szoprán és basszus viola da gamba, valamint szittern és fuvola.”

E zenei együttes a korai megmutatkozása a későbbi „broken” consortoknak. Ez és hasonló hangszerelésű együttesek szórakoztatták a kor zenéi iránt igencsak nyitott és értő közönséget.

A Custos Consort régizene Együttes e korai hangszerelés rekonstruálására törekszik, bemutatva I. Erzsébet királynő korának kedvelt zenéit.  A különböző hangszerek kíséretükkel segítik a dalokban elmesélt történések kifejezését, a szövegek kifinomult retorikáját. A vonós- fúvós-, pengetős hangszerek színes hangzásvilága varázslatos színekbe tudja öltöztetni Shakespeare történeteit.

Színház és zene közel állt egymáshoz. Nem csoda, hiszen aki a XVI-XVII. században színvonalas zenét akart hallgatni, vagy a színházakat, vagy a templomokat kellett felkeresnie.  Shakespeare darabjaiban többször utal hangszerek játékára, énekesek hangszeres kíséretére.

A koncert programjának gerince e kor színpadi műveinek zenei csemegéire támaszkodik, kiegészítve az akkori művészetükben kimagasló kortársak hasonló stílusú és hangszerelésű kompozícióival.

 

Támogató: EMMI

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1100 Ft

 

jegyvasarlasgomb

 

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.