HÉT KRAJCÁR KIADÓ ESTEK - Benke László: Szerelmeskönyv - könyvbemutató

Mikor:
2021. szeptember 20., 18:00
Hol:
Kamaraterem
HÉT KRAJCÁR KIADÓ ESTEK - Benke László: Szerelmeskönyv - könyvbemutató



Benke László: Ketten a forrásnál, Szerelmeskönyv – válogatott versek

 

„Van itt egy ház, és benne egy ember, versből van a ház és versből az ember.” Versből van a kert is, amely a házat övezi. Ez Benke László új könyvének Édenkertje. A szeretet és a szerelem jelképes forrásvidéke.

Évával él itt tiszafák, fenyők, diófák árnyékában, „a szerelem erőterében”. Háromdimenziós, négy évszakos, rejtelmekkel teli táj ez, mint az emberi lélek bűnbeesés előtt. Jelenkorunk kihalt játszóterének övezetében, a költészet időtlen és felmérhetetlen terében vagyunk. A költő mindig más és más alakban mutatja meg szerelmesét, örökkön változó Éváját, akit elhalmoz rajongása fényével „a testre és lélekre éhező, szomjazó ember”. Szerelmet vall verőfényben, fagyban, hóesésben, hol ironikusan, hol komolykodva: „sütök neki verses rétest, havas almát, piros pöttyös Paradicsomkertünkön át csilingelő patakunkban őrá várnak piros, kék meg zöld halak...”. A nő iránit hódolat, a megsemmisítő-kiteljesítő önátadás Benke László költészetében régi téma.

Szerelmeskönyvet tart kezében az olvasó, Benke László költői életpályájának két szívre hangolt dobbanását, küzdelmét, férfi és nő egymásra találását a „hűség fényes ködében”. - Turbók Attila

 

Bevezetőt mond:

Kaiser László költő, író, kiadóvezető

Közreműködnek a Ketten a versben művészeti formáció tagjai:

Tallián Mariann színművész

Lázár Balázs előadóművész

Varga Gergő Zoltán zongoraművész

Csajághy György tárogatóművész – felvételről

 

A belépés díjtalan.



Az oldal működéséhez sütit használunk.