III. Óbudai ZeneZug Fesztivál

Mikor:
2021. július 9. - 2021. július 11.
Hol:
Óbudai Társaskör
III. Óbudai ZeneZug Fesztivál



III. Óbudai ZeneZug Fesztivál a Budapesti Vonósokkal

2021. július 9-11.

Itt a nyár, itt a ZeneZug Fesztivál!

Idén harmadik alkalommal jelentkezik a háromnapos fesztivál az Óbudai Társaskör fantasztikus akusztikájú dísztermében és zárt kertjében. 

Július 9-11-ig gazdag kínálat várja a közönséget: a zenei színpadon az ország legkiválóbb zeneiskolásainak összeállításától nemzetközileg ismert művészek szólókoncertjén át a minőségi jazzig, emellett gyerekprogramok és színház is szerepel a palettán. 

A Budapesti Vonósok és az Óbudai Társaskör közös nyitófesztiváljának házigazdája ezúttal a népszerű műsorvezető, Bolla Milán lesz. 

Jegyek a budapestivonosok.jegy.hu honlapon és az Óbudai Társaskörben kaphatók (a pénztár nyitvatartása: hétköznap 9.00-18.00, előadások előtt 1 órával) az egyes napokra és a teljes fesztiválra bérlet is váltható.

 

2021. július 9., péntek

18:00     Miből lesz a cserebogár?

Országos versenyeken győztes zeneiskolások bemutatkozása a Budapesti Vonósok közreműködésével, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével közös rendezésben.

20:00     Zegzugos zenei utazás az Óbudai Társaskör termeiben

A Budapesti Vonósok zenészei különböző zenetörténeti korszakokból válogatott kamaraműveket megszólaltatva végigkalauzolják Társaskör termein a hallgatóságot, s közben izgalmas részleteket árulnak el a művek keletkezéséről.

 

2021. július 10., szombat

16:00     Momentán Társulat

Humor, kreativitás, személyesség, valódi közösségi élmény. A Momentán Társulat improvizációs estje a közönség bevonásával, a nézők ötletei alapján születik, egyedi és megismételhetetlen élmény minden korosztály számára.

 

17:00     Miért lettem zenész? Farkas Gábor zongoraművésszel Bolla Milán beszélget

A világhírű Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert előadója, több nemzetközi zongoraverseny győztese, és a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását idehaza Liszt- és Junior Prima-díjakkal, külföldön a „Steinway Artist” és az Aoyama Music-díjjal ismerték el.  Farkas Gábor 2017 óta a Tokyo College of Music, Japan professzora, 2020-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője.

 

18:00     Farkas Gábor és a Budapesti Vonósok koncertje

Dvořák: H-dúr noktürn, op. 40

Beethoven: C-dúr zongoraverseny, op. 15 

Dvořák: E-dúr vonósszerenád, op. 22

Szólista: Farkas Gábor (zongora), koncertmester: Pilz János

A fiatal Beethoven 1798-ban, Prágában mutatta be C-dúr zongoraversenyét saját szólójátékával. Ekkor még nem a hősies küzdelem, inkább a tökéletes rend klasszikus hangján szólt közönségéhez. A hangversenyt Dvořák muzsikája keretezi. A H-dúr noktürn első változata már feltűnik egy korai, félbemaradt vonósnégyes Andante religioso tételeként. A hangnemválasztás is segíti a lebegő, anyagon túli hangzást, hiszen üres húrokat alig használhatnak a vonósok. Az öttételes vonósszerenád 1875-ben, mindössze 12 nap alatt született. A friss házasság, első gyermekük születése és az első komoly sikerek boldog időszaka volt ez a zeneszerző életében. Mintegy fél órányi lebilincselő zenét alkotott: határtalan öröm, életerő, gyengédség, törékenység, a melankólia és nosztalgia hangjai, népi dallamok és táncok teszik különösen gazdaggá a kompozíciót.

 

21:00     Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre jazzkoncertje az Óbudai Társaskör kertjében

A két kitűnő jazzmuzsikus közös játéka egyedülálló nyáresti élményt ígér, amelyet a móri Csetvei Pincészet válogatott borai tesznek még hangulatosabbá.

 

2021. július 11., vasárnap

16:00     HÚZZUK-VONJUK - Játékos zenék-zenés játékok 3-tól 103 éveseknek

A közönség rajzfilm-zenét alkothat, együtt játszhat, énekelhet a zenekarral Bognár Szabolcs énekművész közreműködésével és a Liszt-díjas dr. Lakner Tamás vezetésével.

 

18:00     Eredics Salamon és a Budapesti Vonósok koncertje

Vivaldi: La Folia

Vivaldi: C-dúr furulyaverseny

Respighi: Antik táncok és áriák - szvit No. 3

---

Veress Sándor: 4 erdélyi tánc

Átdolgozások a Söndörgő együttes dalaiból

Szólista: Eredics Salamon (blockflöte), koncertmester: Pilz János

Különleges műsorösszeállítással készül a Budapesti Vonósok és Eredics Salamon. Európai örökségünk egy olyan szeletét mutatják meg, amely nem mindennapi ívet rajzol Itáliától a Balkán-félszigeten át a mai Magyarországig és Erdélyig.

Antonio Vivaldi La Folia-ja az egyik legrégebbi zenei témára épül. A középkori „fóliák” még egyfajta kompozíciós-improvizációs eljárást jelentettek, később azonban kialakult az a jellegzetes harmóniasor, ami 300 éven át mintegy 150 zeneszerzőt megihletett. Ottorino Respighi, a 19-20. század fordulóján élt olasz zeneszerző és zenetudós 16-18. századi itáliai mesterek dallamait használta Régi dalok és táncok című sorozatához.

Az est szólistája, Eredics Salamon sokoldalú művész, aki a klasszikus zene és a népzene világában is elsőrangú. Furulyán, harmonikán és tamburán játszik. A régizenében blockflötés, ugyanakkor szentendrei családi alapítású együttesük, a Söndörgő magyar és délszláv népzenét játszik.

20:00     Kerti mulatság

Miként a korábbi években, idén is zenés kerti mulatsággal és harapnivalóval várja a zenekar az esti koncert vendégeit a fesztivál lezárásaképpen.

Az Óbudai Társaskör kertjében a fesztivál ideje alatt a Magyar Orchidea Társaság impozáns orchidea-kiállítása tekinthető meg.



Az oldal működéséhez sütit használunk.