A GYERMEK MOZART EURÓPAI UTAZÁSA*

Mikor:
2020. február 7., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
A GYERMEK MOZART EURÓPAI UTAZÁSA*



Tóth-Vajna Gergely, Tóth-Vajna Zsombor – csembaló, fortepiano

Közreműködik: Ács Gabriella – ének

C. Bach: A-dúr szonáta négy kézre op. 18/1
Haydn: D-dúr szonáta csembalóra Hob. XVI:4
Haydn: 3 dal a “Deutsche Lieder” első kötetéből
C. Bach: F-dúr szonáta négy kézre op. 18/2

***
Mozart: részletek a “Londoni jegyzetfüzetből”
Haydn: C-dúr szonáta csembalóra Hob. XVI:3
Händel: részletek a ‘Vízizenéből’ négy kézre
Händel: Xerxes – Ombra mai fu
Händel: Julius Caesar – V’adoro pupille
Händel: Rinaldo – Lascia chi’o pianga
Mozart: C-dúr szonáta négy kézre, K. 19d

Habár Wolfgang Amadeus Mozart felnőttkori műveit viszonylag gyakran hallhatja a koncertre járó közönség, a gyermek Mozart korai művei, zsenialitásának első bizonyítékai ritkán kerülnek műsorra. Mindössze négyéves volt, amikor apja elkezdett neki kisebb zongoradarabokat tanítani. Nannerl szerint öccse egy óra alatt megtanult egy teljes szonátát, fél óra alatt pedig egy menüettet. Olyan gyorsan haladt előre, hogy ötéves korában már kisebb zongoradarabokat gondolt ki, amiket bemutatott apjának, aki papírra vetette azokat. Nannerl szerint Wolfgangot sohasem kényszerítette senki, hogy odaüljön a zongora elé gyakorolni vagy komponálni.  Több írásos dokumentum is bizonyítja, hogy apját rendkívüli örömmel és lelkesedéssel töltötte el fia tehetsége. 1762-ben kezdetét vette a Mozart család európai körutazása, amelynek során a fiatal zeneszerző a kontinens szinte valamennyi jelentős zenei központjába, fejedelmi és királyi udvarába eljutott. 
A koncerten a Mozart testvérek egyik londoni koncertjét rekonstruálják a művészek, Nannerl szerepében Ács Gabriella énekművészt hallhatják.

A régi billentyűshangszer-specialista és karmester Tóth-Vajna Zsombor, a fiatal magyar zenész generáció kiemelkedő tehetsége. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Miskolci Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló- és orgonaművész diplomát, majd mestertanulmányait az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban folytatta, ahol orgona-, csembaló-, fortepiano- és klavikordművész diplomával zárta képzését. Zenei tanulmányai mellett általános orvosi diplomát is szerzett a budapesti Semmelweis Egyetemen, ahol jelenleg PhD tanulmányokat folytat.
A  fiatal billentyűs, orvos és karmester Tóth-Vajna Gergely Miskolcon a városi zeneiskolában kezdett zongorázni, később emellett ütős- és vonós hangszereken is képezte magát. Ezt követően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult orgonaszakon.  A zenekari vezénylés régóta érdekli. Olyan mesterektől tanulhatott, mint Riccardo Muti,  Daniele Gatti vagy Eötvös Péter. Jelenleg Budapesten végzi ez irányú felsőfokú tanulmányait Hollerung Gábor irányításával. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán 2014-ben „summa cum laude” diplomázott, a Bókay Gyermekklinikán gyermekgyógyász szakorvosjelölt.  Testvérével, Zsomborral missziójuk a négykezes billentyűs muzsika népszerűsítése, melyet Piano e Forte Duo néven igyekeznek megtenni.

 

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb 



Az oldal működéséhez sütit használunk.