"...ANNYI ÁLDÁS SZÁLLJON..." - EMLÉKLEMEZ BEMUTATÓ ELŐADÁS

Mikor:
2019. január 20., 16:00
Hol:
Till Ottó-terem



Andor Ilona által vezényelt emléklemez bemutató előadása Kodály és Bartók egyneműkari műveiből

Andor Ilona (1904-1977) Edison- és Liszt-díjas karnagy, zenepedagógus 1949-ben alakította meg világhírűvé vált Kodály Zoltán leánykarát Budapesten az akkori Ranolder Intézetben, amely pár évvel később a Leövey Klára Gimnázium nevet vette föl. A Kodály kórus Andor Ilona vezetésével mintegy három évtizeden át volt meghatározója a magyar kórusművészetnek. 70 évvel ezelőtt Andor Ilona vezette kórus volt az első, melynek Kodály Zoltán engedélyezte a névviselést, és számos művét is a karnagynak dedikálta. A legnevezetesebb az Árva vagyok, melyet „Andor Ilona keze alá” ajánlott a mester. Andor Ilona posztumusz kitüntetései, a 2004-ben kapott Magyar Örökség Díj és a 2018-ban kapott KÓTA Életműdíj is a több, mint négy évtizedes zenepedagógiai munkásságát és a magyar kóruskultúrában betöltött meghatározó szerepét méltatják.

2019-ben - az Óbudai temető védett sírjában nyugvó - Andor Ilona zenepedagógus és karnagy születésének 115. éves évfordulójára emlékezünk. A gazdag életmű egy órányi értékes példáját szeretné bemutatni a második, 2018-ban megjelent emléklemez a megőrzött hanganyag segítségével és annak élő lemezbemutató előadásával. A lemezen Kodály Zoltán és Bartók Béla, az 1970-es években a Magyar Rádióban felvett kórusművei hangzanak el, melyet Andor Ilona vezényelt Kodály kórusa tagjainak. Az akkori énekesek nagy része jelenlegi karnagyukkal együtt húszan ma is aktív fellépői – újjáalakulásuk óta már új tagokkal kibővült – Kodály kórus koncertjeinek, előadásainak.
Az 1995-ben az egykori tanítványokból alakult Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa és karnagya B. Horváth Andrea immár huszonhárom éve ápolja névadói és mesterei szellemi örökségét, melyet a hazai és külföldi előadásaik közönségsikere és a hivatalos zenei és állami elismerések is igazolnak.

A belépés díjtalan.

Rendező: Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesület

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Együttműködési Alap

EMMI logó 1    MMAlogoC 1 ketsoros nea logo

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.