A HÓNAP ESEMÉNYE: FÉNY-HANG-JÁTÉK*

Mikor:
2018. március 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
A HÓNAP ESEMÉNYE: FÉNY-HANG-JÁTÉK*



Zene, irodalom és a fizika csodái
Technikatörténeti szalon

Közreműködik:
Horváth Anikó, Elek Szilvia – zongora
Mécs Károly színművész
Szerkesztő, műsorvezető: Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész

Kertesi Ingrid betegség miatt nem tud fellépni, megértésüket köszönjük!

Fény és hang; fény-játék, hang-játék, játék a szavakkal, játék a hangokkal, játék technikai eszközökkel – megannyi csodálatos felfedezés, titok, rejtély! Szabályok, fizikai-kémiai törvények, képletek, kísérletek – erre emlékszünk iskolánkból, s a versek, irodalom, zeneművek, művészi alkotások jelentik a „valódi” műveltséget, a nemes szórakozást…
Jól van ez így? Kihasználjuk-e mindkét agyféltekénket? Kizárjuk-e a természettudományokat, a felfedezőket, az anyagi világ csodáit vagy ezt is az emberi lét teljességének, harmóniájának részeként tekintjük?
A régi korok főúri, nemesi, polgári szalonjaiban mindkét világkép helyet kapott – ezt szeretnénk immár V. Technikatörténeti Szalonunkban mi is felidézni. A Biblia, Goethe, Mozart, Szabó Lőrinc, Offenbach – másfelől okos szerkezetek, meglepő effektusok. Üvegbe zárt északi fény, zenélő játékok és játékos zenék, izgalmas történetek a múltból és a jelenből. Hosszú a bemutatott alkotások listája, és máris megértjük, megérezzük a párhuzamokat, az összefüggéseket, játékos felfedezésekben lehetünk újra gyerekek, ámulhatunk csodákon, gyönyörködhetünk a művészet és a tudomány kimeríthetetlen kincseiben.

Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténész

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT



Az oldal működéséhez sütit használunk.