VIII. FOSKOLOS PÉTER HEGEDŰGÁLA

Mikor:
2017. december 7., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
VIII. FOSKOLOS PÉTER HEGEDŰGÁLA



Kamarazenekari koncert

Közreműködő hegedűművészek:
Bodor János
Alexandre Dimcevski
Kállai Ernő

Bach:
d-moll kettősverseny, BWV 1043
D-dúr hármasverseny, BWV 1064
E-dúr hegedűverseny, BWV 1042

***

Sarasate: Zigeunerweisen, op. 20
Sarasate: Carmen-fantázia, op. 25
Csajkovszkij: Esz-dúr melódia, op. 42/3
Csajkovszkij: Valse-Scherzo, op. 34
Piazzolla: Oblivion
Wieniawski: D-dúr Polonaise
Williams: A Schindler listája című film főcímzenéje
Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, op. 28

Az Operaház kiváló hegedűművésze, Foskolos Péter nyolcadik alkalommal hívja maga mellé hazánk legjobb fiatal hegedű virtuózait.
Az idei gálán vendégei Alexandre Dimcevski, az Operaház fiatal koncertmestere, Kállai Ernő, Junior Prima Díjas, többszörös versenygyőztes hegedűművész, valamint Bodor János, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezetője.
A műsorban a barokktól a filmzenei feldolgozásokig hallhatunk örökzöldeket a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarazenekarának kíséretével.

Magyarország legrégebbi szimfonikus együttesét, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát bécsi mintára, 1853-ban alapította Erkel Ferenc.
Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapján a zenekart méltán a legjelentősebb európai zenekarok sorában tartják számon. A magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le együttesünk, Európában elsőként vezettük be a bérleti rendszert. Közel 100 évig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatunk volt az Európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt a budapesti koncertjeinkre, és kritikusok hada vitte a hírét a magyar közönség zeneszeretetéről.

Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseink között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása: ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Sztravinszkij, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és nem utolsó sorban Kurtág György.

 

Belépőjegy: 3500 Ft, senior és diákjegy: 2500 Ft

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

jegyvasarlasgomb

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, Görög Nemzetiségi Önkormányzat, Fővárosi Görög Önkormányzat

EMMI logó 1



Az oldal működéséhez sütit használunk.