ROMANTIKA ÉS IMPRESSZIONIZMUS EGY ESTÉN

ROMANTIKA ÉS IMPRESSZIONIZMUS EGY ESTÉN
2017. november 13., 19:00
Till Ottó-terem

A Budapesti Filharmóniai Társaság koncertje

Közreműködik:
Bartos Csaba - gordonka
Danyilova Galina - hegedű
Fenyő Katalin - hegedű
Ivanyickaja Irina - zongora
Kunszeri Márta - fuvola
Peták Ágnes - hárfa
Tóth Balázs - brácsa
Wambach Tibor - gordonka
Závodszky Magdolna - hegedű

Műsorvezető: Ligetiné Beke Ágnes

Goldmark: B-dúr trió op.4
Schnell, Adagio, Scherzo, Finale
Debussy: Reverie
Berthomieu: Cinq Nuances
Pathetico, Idyllico, Dolcissimo
Ravel: F-dúr vonósnégyes
Allegro moderato, Assez vif. Très rythmé, Très lent, Vif et agité


Magyarország legrégebbi szimfonikus együttesét, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát bécsi mintára, 1853-ban alapította Erkel Ferenc.

Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapján a zenekart méltán a legjelentősebb európai zenekarok sorában tartják számon. A magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le együttesünk, Európában elsőként vezettük be a bérleti rendszert. Közel 100 évig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatunk volt az Európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt a budapesti koncertjeinkre, és kritikusok hada vitte a hírét a magyar közönség zeneszeretetéről.

Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseink között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása: ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Sztravinszkij, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és nem utolsó sorban Kurtág György.

Minden muzsikus számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy tökéletes hangszertudása segítségével a kotta "jeleiből" érzelmeket, belső képeket tudjon varázsolni a hallgatóság elé. A klasszicizmus tökéletességre törekvése után a romantikában a zene varázsa, a képszerű érzetek, a katartikus érzelmek kerülnek előtérbe, melyek az impresszionizmus csodálatos zenei festményeiben csúcsosodnak ki. Együttesünk tagjai egy varázslatos utazásra várják közönségüket az érzelmek, a színek, és az álmok misztikus világába.

 

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1500 Ft
Jegyet vásárolhat a www.jegy.hu oldalon és az információs pultban.

jegyvasarlasgomb

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

EMMI logó 1


2018.11.082018.11.092018.11.102018.11.112018.11.122018.11.14

Az oldal működéséhez sütit használunk.
Rendben