IN MEMORIAM SZŐKE ISTVÁN

Mikor:
2017. február 23., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
 IN MEMORIAM SZŐKE ISTVÁN



Rainer Maria Rilke: Ének Rilke Kristóf zászlótartó szerelméről, haláláról

Zenéjét szerezte: Kasimir von Pászthory
Fordította: Petra-Szabó Gizella

Közreműködik:
Fábián László író
Szilasi Alex zongoraművész
Várady Mária színművész

Bevezetőt mond: Dr. Székely András Bertalan

Jelmeztervező: Fekete Mária
Rendező: Szőke István

„1875-1926 között élt egy nagyszerű osztrák költő, Rainer Maria Rilke. Mivel édesanyja régi prágai patríciuscsalád, édesapja pedig karintiai katonatiszt sarja volt, eleve a német és a cseh nyelven szocializálódott, ehhez jött még a francia-, majd orosz nyelv elsajátítása. Az európai látóköre segítette hozzá, hogy megújítsa kora líráját és a prózáját, nagyfokú műveltséget szerezzen az esztétika, a filozófia, a képzőművészet terén, saját művekkel gazdagítva azokat. Járt Tolsztojnál Oroszországban, Rodin személyi titkáraként élt Párizsban, hosszabb ideig Bécsben és Grácban, azután Svájcban, Bajorországban, az osztrák mellett felvéve a csehszlovák állampolgárságot is. Bejárva a földrészt, többek között a budapesti Zeneakadémián is tartott sikeres előadást a költészetről. Nos, ez a nagyszerű ember családi hagyományul kapta, hogy az egyik ősük, bizonyos Christoph Rilke von Langenau, Montecuccoli ármádiájában, mint zsoldos, részt vett a szentgotthárdi csatában. A fiatal kornét (a szó eredetileg kürtöst, de később zászlótartót, zászlóst jelentett a katonai rangok között) személye a gyermekkorától izgatta Rilkét, ezért nem véletlen, hogy idővel megihlette, s talán a legszebb művét is róla írta. Az Ének Rilke Kristóf kornét szerelméről és haláláról című alkotás műfaját Hegedűs Géza professzor ritmikus, olykor versbe forduló költői elbeszélésnek nevezi. Rilke eme 1896-ban, egy éjszaka alatt írott líraian dallamos kispróza-románcát csak hét év múlva tette közzé, akkor viszont valóságos bestseller-sikert aratott vele.”

Részlet Dr Székely András Bertalan bevezetőjéből

Szőke István (1942-2016) rendező a Kaposvár jelenség emblematikus alkotója volt. Rendezései mindig meglepetést tartogattak. Ezúttal is egyedi produkció tanúi lehetünk.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 250-0288 telefonszámon



Az oldal működéséhez sütit használunk.