2014. október 22-én évadnyitó hangversenyét tartotta a Játékos muzsika Czigány György vezetésével, két ifjúsági zenekar közreműködésével. A meghirdetett cím jól ismert, vonzó műsor immáron hosszú évek óta az Óbudai Társaskör programjában. Ez alkalommal fiataloké a színpad, a díszteremet zsúfolásig megtöltő közönség pedig minden generációt képvisel.

Badacsonyi Tímea köszöntő szavait követően a Budapest XII. kerületében működő Solti György Zeneiskola Vonószenekara vonult a színpadra: 25 fő, a Zeneiskola 5-6. osztályos tanulói és néhányan a volt növendékek közül. Így kezdődik a játék... A koncertmester, Bolla Milán vezetésével néhány zenei taktus hangzik fel.  – Ki a szerző? – teszi föl az első kérdést Czigány György, és azonnal hangzanak a válaszok. Corelli kapcsán az 1714-es esztendő az egyik fogódzó – Bach másodszülött fia, Gluck-évforduló, Händel, Liszt  kerül említésre –, de pereg a kérdés és a válasz, majd felcsnedül a mű,  Corell: D-dúr Concerto grossója (op. 6 No. 4).

Tovább folyik az időjáték. Egy évszám: 1794 és egy kis előleg a soron következő műből. Kérdések-válaszok, majd felhangzik a teljes mű, Franz Schubert Katonaindulója Bolla Milán vezényletével. Újabb évszám: 1884, hozzá zenei előleg. A felhangzó teljes mű Edvard Grieg szerzeménye: Gavotte és Musette a Holberg szvitből.  A norvég opera során a kérdések eljutnak a Magyar Állami Operaház megnyitásáig, feladatul Mahler és Ibsen nevét is megemlítve.

Bolla Milán műsorvezetői képességeit a Bartók Rádió hallgatói jól ismerik, de ez alkalommal hegedűművészként és karmesterként mutatta be magas kvalitását. Az ifjúsággal való közvetlen kapcsolata és zenei érzékenysége kiválóan érvényesült a zenekar játékában. A tökéletesen kidolgozott művek, karakteres előadásmódja a harmonikus együttműködés igaz példája volt.

Gyors rendben következett a csere. A Veszprémi Csermák Antal Zeneiskola Gárdonyi Zoltán Kamarazenekara foglalta el a színpadot ugyanakkora létszámban, mint az előző együttes, de ők kicsit fiatalabbak, már 12 éves kortól vesznek rész kamarazenélésben. Zenekarhoz méltó öntudatos magatartással, fegyelmezett rendben foglalták el helyeiket, így már megjelenésükkor kiváltották a közönség elismerését. Zenei előadásmódjuk ezt egyre inkább fokozta. A karnagy, Demel Eszter magasfokú zenei intenzitása tökéletes hatással van az ifjú zenekarra. Zenei megformálásának minden mozzanatát átveszik, teljes átéléssel, hibátlan megszólaltatásban adják elő a műveket. Műsoruk is nagyon jó választás. Bevezetésként Bartók Béla Este a székelyeknél című kompozícióját halljuk. A továbbiakban a rövid bemutatás után felhangzott művek: Csajkovszkij Diótörő szvitjéből három tétel; Rossini Tell Vilmosának nyitánya – de mint eddig, a művek teljes előadása között folytatódik a játék. Kicsit az időutazás vonalán, zeneszerzők, zenei események különös egymáshoz kapcsolódásának fellebbentésével hangzik a kérdés és a válasz. A sok tudással és tartalommal átszőtt könnyed játék Czigány György eredeti és utólérhetetlen varázsa, ez az, ami évtizedek óta vonzza a nagyérdeműt, és sok örömet okoz a közönségnek.

A hangverseny kiemelkedő eseménye a záró szám a két együttes előadásában. A veszprémi Gárdonyi Zoltán Kamarazenekarhoz felzárkózott a Solti György Vonószenekar. Nagy lelkesedéssel és szakmai felkészültséggel szólaltatták meg Bolla Milán vezényletével Sibelius Andante festivo című művét. Igazi „örömzenélés" tanúi lehettünk ezen a délutánon. És ha a szemét behunyta a hallgató, elmerengve a művek tökéletes megszólaltatásában, nem is gondolta, hogy ilyen fiatalkorú a zenekar. Őszinte elismerést érdemelnek a tanárok és karnagyok növendékeik remek felkészítésért és a zenei átélés ilyen magas szintű előadásáért. Jó szívvel ajánljuk a továbbiakban is a koncertlátogatóknak Czigány György mindig megújuló „komoly játékos" műsorát az Óbudai Társaskör programjaiban.

Márkusné Natter-Nád Klára

Az oldal működéséhez sütit használunk.