AMERIKAI ÁLOM

Mikor:
2023. szeptember 30., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
AMERIKAI ÁLOMSzTIF Kamarazenei sorozat 01 2024 09 30 flyer A5 148x210 2

A Szent István Filharmonikusok kamarazenei hangversenysorozata /1. 

A 2023/2024-es évadban zenészeink részére kamarazenei sorozatot indítunk, ezzel a kamarazenélés az együttes hétköznapjainak részévé válik.
A kamarazene koncerteknek az Óbudai Társaskör ad otthont. A Szent István Filharmonikusok zenészei által kiválasztott darabokat témakörök szerint csoportosítottuk.
A koncerteken nem csak zeneművek csendülnek fel, hanem ismert színészek tolmácsolásában a zenetörténeti korra jellemző ismertetőszövegek, zeneszerzők bemutatásai is elhangzanak.

Műsor: 

Dvořák: F-dúr (Amerikai) vonósnégyes op. 96
Temesvári Fanni, Gubis Géza (hegedű), Zábok Zita (brácsa), Jánosa Rozália (cselló)

Dvořák: G-dúr vonóskvintett
Farkas Erzsébet, Egyházi Mária (hegedű), Farkas Áron (bárcsa), Godár Gergely (cselló), Farkas László (nagybőgő)

***

Kerry Turner: Két kürtkvartett -  No 1. és  No 2.
Furka Előd, Szokola János, Migróczi Lantos Zsófia, Opauszki Gergely (kürt)

Derecskei András: Balkanoid
Rácz Gabriella, Nagy Ferenc (hegedű)

Narrátor: Udvaros Dorottya - a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Ki ne találkozott volna az "Amerikai álom" mítoszával? A kalandvágy, a könnyebb megélhetés ígérete, a merev társadalmi szabályok elutasítása, vagy a menekülés a háború sújtotta kontinensről… 
Az Újvilág felfedezése iránti vágy rengeteg művészt vonzott, s nagyon sok művészeti ágra hatással volt. „Az amerikaiak nagy dolgokat várnak tőlem” – írta barátjának 1892 novemberében korának egyik legtekintélyesebb európai zeneszerzője, Antonín Dvořák, aki szintén nekivágott a kontinens meghódításának. „Mindenekelőtt azt, hogy én mutassam meg nekik az ígéret földjére vezető utat, s aztán nagy, önálló művészetük birodalmát. Röviden, én teremtsem meg nemzeti zenéjüket!”. Ez bizonyára nagy és magasztos feladat lesz, és remélem, hogy Isten segítségével sikerülni fog. Rengeteg bátorítást kapok ehhez.” 
Kamarazenei estünkön különböző korokban élő zeneszerzők világába kalauzoljuk Önöket, akik hittek az Új világ csodájában, erejében, tehetségük javát adva az Amerikai kontinensnek.

 

További előadásaink: 

2023. november 11. RÖVID ÉLETUTAK GAZDAGSÁGA - Narrátor: Tasnádi Bence 

2023. december 9.  VELENCEI TALÁLKOZÁSOK - Narrátor: Makranczi Zalán

 

Jegyár: 3000 Ft,  senior: 1500 Ft,   diák: 1000 Ft

Jegyvásárlás:
https://szentistvanfilharmonikusok.jegy.hu/program/obudai-tarsaskor-kamarazenei-koncert-amerikai-alom-151866Az oldal működéséhez sütit használunk.