AZ ŐSZ NÉGY ÁRNYALATA

Mikor:
2023. október 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
AZ ŐSZ NÉGY ÁRNYALATAKamarakoncert a Budapesti Filharmóniai Társaság művészeivel

Ecseki Anikó, G. Horváth László – hegedű
Botos Veronika, Tallián András – brácsa
Nagy Domonkos – cselló
Csongár Péter – klarinét
Vida Mónika, Edőcs Mátyás – zongora

A verseket válogatta és előadja: Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész

Az est házigazdája Tóth Endre - zenetörténész

Műsor:
Bruch: e-moll kettősverseny klarinétra és brácsára, op. 88
Haydn: C-dúr vonóstrió, Hob V:C1

- szünet -

Hacsaturján: Trió hegedűre, klarinétra és zongorára
Dohnányi: Szerenád op. 10

A Budapesti Filharmóniai Társaság októberi koncertjén az ősz érzetét látványban is erősítő mélybarna vonós instrumentumok mellett a gyakran az elmúlást megidéző klarinét édes-bús éneke és az ezerarcú zongora fekete-fehér billentyűinek hangja teszi teljessé az élményt.
A klarinétot Brahms élete alkonyán fedezte fel magának, de ezt a hangszert halljuk Cavaradossi az élettől búcsúzó Levéláriája alatt is. Max Bruch klarinétos-brácsás kettősversenyében egy, a hűvös, ám dicső svéd táj gyönyörűségét zengő népdal van elrejtve, Hacsaturján fiatalkori triója pedig hol elégikus-panaszos, hol népies hangjával hódít. Az októberi esten vonóstriókkal is megismerkedhetünk, egy olyan műfajjal, amely aránylag ritkán lép rivaldafénybe. Bár Haydn számos művet komponált erre a felállásra, a mai koncerten elhangzó C-dúr trió – más néven divertimento – jóllehet, derűs perceket nyújt előadó és hallgató számára egyaránt, valószínűleg nem Haydn alkotása, a Brahmsot lenyűgöző fiatal Dohnányi Ernő C-dúr szerenádja pedig egyszerre tiszteli a hagyományt és hat az újdonság erejével. „Talán Dohnányi egyetlen más művében sem találkozunk a fogalmazás ennyire magas fokú koncentráltságával.” - jelentette ki a zeneszerző életrajzírója, Vázsonyi Bálint.
Ahogyan már megszokhatták, a koncerten Tóth Endre zenetörténész mesél a szerzőkről és műveikről, a zeneművek között pedig másik művészeti ágként a költészet is jelen lesz, az alkalomra válogatott, a zenékhez illeszkedő versekkel ezúttal Bencze Ilona színművésznő ajándékoz meg bennünket.


Jegyár: 3000 Ft       Senior és diák: 1500 Ft

Jegyvásárlás - Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

 

 Az oldal működéséhez sütit használunk.