KASZA KATALIN: EGY LÉLEK ÚTJA A MINDENSÉGBEN - könyvbemutató

Mikor:
2023. május 31., 17:00
Hol:
Kamaraterem
KASZA KATALIN: EGY LÉLEK ÚTJA  A MINDENSÉGBEN - könyvbemutató



Kundry-versek

Műsorvezető: Bátori Éva

"Irodalmi szövegek értelmezéséhez nem feltétlenül szükséges a szerző életrajzi hátterének ismerete. Kasza Katalin verseinek befogadását azonban fontos árnyalattal gazdagítja, ha tudjuk: a költő operaénekesként hosszú éveken át alakította Kundry szerepét Richard Wagner operájában. Ily módon a színpadon is saját egyéniségének hitelét kölcsönözte a figurának, saját életproblémáival egészítette ki Wagner önéletrajzi ihletésű nőportréját" - írja Bóka Gábor a kötet előszavában.

Kasza Katalint elsősorban Wagner-énekesnőként tartják számon: Fricka, Brünnhilde, Ortrud és Kundry alakjának ihletett tolmácsolója. A sokszoros szakmai díjjal kitüntetett énekesnő legendás Judit-alakítása a műfaj emblematikus sarokpontja volt Melis György partnereként A kékszakállú herceg vára című operában. Énekelt Monteverdi, Beethoven, Verdi, Erkel, Richard Strauss, Puccini, Janáček, Prokofjev és Szokolay Sándor műveiben is. Művészetét Liszt Ferenc-díjjal, Székely Mihály Emlékplakettel, Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal, Melis György Emlékplakettel és Sudlik Mária-díjjal ismerték el. Aktív énekesi pályája után verseket kezdett publikálni, a Kundry-versek 2015-ben láttak napvilágot.
A hazai operaélet egyik legszuggesztívebb, legsokoldalúbb művésze látogat el a Társaskörbe
május 31-én.

Az eseményen megtekinthetik Boros Attila grafikusművész Kasza Katalin ikonikus szerepei által ihletett munkáit is.

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.