KISKORONA - KAMARA/1.

Mikor:
2022. november 18., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
KISKORONA - KAMARA/1.



A Budapesti Vonósok Kamaraegyüttesei

Glière: Duók hegedűre és brácsára, op.39

Előadja: Varró Katalin - hegedű
              Szabó Réka - brácsa

Dohnányi: Szerenád

Előadja: Takács-Nagy Gabriella - hegedű
              Soós Előd - brácsa
              Maróth Bálint - cselló

***

Smetana: e-moll vonósnégyes, No. 1 (Az életemből)

Előadja: Windberg Anna és Rónaszéki Tamás - hegedű
              Görbicz Fülöp - brácsa
              Oláh Miklós - cselló

Házigazda: Molnár Szabolcs

A 2022–2023-as évadban is folytatódik Budapesti Vonósok kamarazenei sorozata az együttes otthonában, az Óbudai Társaskörben. Idén megújult címmel, Kiskorona – kamara név alatt futnak az óbudai koncertek. Ahogyan a korábbi években, most is híres, valamint alig ismert duókkal, triókkal, vonósnégyesekkel teremtenek családias hangulatot a zenekar művészei. Molnár Szabolcs visszatérő műsorvezetőként, házigazdaként évek óta avatja be a hallgatókat a történeti kamarazene végtelen világába.

Kiskorona – kamara 1.

A Budapesti Vonósok idei évadának első kamaraestjén egy ismertebb, híresebb darab, Smetana 2. vonósnégyese hangzik el két ritkábban játszott különlegességgel, Glière, valamint Dohnányi egy-egy kamaraművével. Bedřich Smetana 19. századi cseh zeneszerző utolsó – szám szerint második – vonósnégyese 1883-ra készült el. A komponista már közel egy évtizeddel korábban, 1874-ben végleg elvesztette hallását, a bemutató évében, 1884-ben pedig mentálisan is összeomlott – bár már korábban is súlyos állapotokat járt végig (depresszió, hallucinációk). Alkotáslélektani megközelítés szerint a d-moll vonósnégyes a komponista szorongásának, feszültségének, kétségbeesésének a zenei megjelenítése.
Reinhold Glière (1875–1956, született: Glier) német és lengyel felmenőktől született az akkori Orosz Birodalom területén, Kijevben; orosz, majd szovjet állampolgárként élt. Hegedűre és csellóra komponált nyolc duóját (op. 39) 1909-ben publikálták.
Dohnányi Ernő Szerenádja (op. 10) igazából egy öttételes vonóstrió hegedűre, brácsára és csellóra, amelyet a huszadik század első éveiben komponált a zeneszerző.

 

Belépőjegy: 2200 Ft,             Senior és diákjegy: 1100 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.