ROBY LAKATOS ÉS A MÉG EGY KÖRT! GYPSY JAZZ BAND

Mikor:
2022. november 5., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ROBY LAKATOS ÉS A MÉG EGY KÖRT! GYPSY JAZZ BAND



Myriam Lakatos – ének, Flór Noémi – nagybőgő, Bóni László – hegedű, Babindák István - klarinét
Kárpáti Róbert, Kökény LászlóMakk András – gitár

„Még egy kört!” –  szólt oda a pincérnek a múlt század első felében egy már kellően vidám és a többi látogatónál némiképp tehetősebb vendég valamikor, egy francia kiskocsmában. A sarokban gypsy-jazz muzsika szólt, a hely tele volt, és a vendégsereg nemigen akart hazamenni…
A Gypsy jazz (más néven cigány swing vagy hot club jazz) egy olyan jazz stílus, amelyet a roma gitáros Jean "Django" Reinhardt fejlesztett ki Párizsban az 1930-as években. Mivel Franciaországból származik, és Reinhardt a Manouche Sinti klánból származott, a cigány jazz-t gyakran francia néven "Jazz Manouche"-nak hívják. A műfaj megszületése az 1934-ben alapított Quintette du Hot Club de France zenekarhoz köthető. Az együttes tagjai: Stephané Grappelli (hegedű), Django Reinhardt (szólógitár), Joseph „Nin-Nin” Reinhardt (Django öccse) és Roger Chapu (ritmusgitár), valamint Louis Vola (nagybőgő) voltak. A zenekar teljesen új hangzásvilágot teremtett meg, mely gyorsan rendkívül népszerű lett, néhány év leforgása alatt több száz felvételüket kiadták.

 Vendég: Léo Ullmann (hegedű) 

Leo Ullmann kép KICSI

Léo Ullmann klasszikus zenei tanulmányait a Párizsi Conservatoire-ban Julien Dieudegard osztályában kezdte.2016-ban kiváló eredménnyel diplomázott a brüsszeli Koninkjlijk Conservatoriumban, a híres orosz hegedűs, Valerij Ojsztrah tanítványaként. 2017-ben tanári Master fokozatot is szerzett. Számos mesterkurzuson vett részt, többek között: Laurent Korcia, Dong-Suk Kang, Pavel Vernikov, Philippe Graffin, Sarah Nemtamu, Stephan Picard, vagy a Talich Quartet kurzusain.2018-ban a „Resonance” c. lemezen olyan művészekkel játszott együtt, mint Quentin Dujardin (gitár), Samuel Cattiau (kontratenor), Matthieu Saglio (cselló) és az iráni ütős Bijan Chemirani.Klasszikus zenei tanulmányi alatt, már egészen fiatalon, érdeklődése a jazz, az improvizáció és a cigányzene felé irányult. 6 évig volt Roby Lakatos együttesének második hegedűse, akikkel számos turnén vett részt.2019-ben 2. díjat nyert a Budapesten megrendezett I. Roby Lakatos Nemzetközi Hegedűversenyen.2020-ban a Yehudi Menuhin Alapítvány művész nagykövete lett.

Meglepetésvendég: Raymond M Brown Jr.

Ray M Brown Jr page0001

Raymond M Brown Jr. nyugat-amerikai jazz és blues énekes, Ray Brown és Ella Fitzgerald fogadott fia, New Yorkban született. Nat King Cole, Louis Armstrong, Frank Sinatra és sokan mások rendszeres látogatói voltak gyermekkorában.

Varga Dávid

Varga Dávid page0001

Varga Dávid a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott. Quincy Jones (ezen a koncerten Dee Dee Bridgewater, Richard Bona, Andreas Varady, Alfredo Rodriguez, Omar Bashir, Radics Gigi, Vula Malinga és John Clayton is részt vet), Bobby McFerrin és Gájer Bálint koncertjén hallhatták. Példaképei Frank Sinatra, Michael Bublé és Tony Bennett. Az álma, hogy hasonló karriere legyen, mint az imént említett énekeseknek.

A koncertet szünettel tartjuk. 

 

Jegyár: 4000 Ft                 

jegyvasarlasgomb

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.