NYÁRI SZERENÁD - A KODÁLY VONÓSNÉGYES KONCERTJE

Mikor:
2022. június 10., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
NYÁRI SZERENÁD - A KODÁLY VONÓSNÉGYES KONCERTJE



Falvay Attila, Bangó Ferenc – hegedű
Tuska Zoltán – brácsa
Éder György – gordonka

Wolf: Olasz szerenád

Mozart: C-dúr „Dissonanzen” kvartett, K 465

***
Mendelssohn: D-dúr kvartett, op. 44, No. 1

A koranyár a szerenádok ideje. Lehet, hogy a szokás már kiment a divatból, de a zenében még él.
Wolf Olasz szerenádjával indul a műsor, mely nagyszerű hangulati elemeivel kellemes perceket ígér.
Mozart C-dúr „Dissonanzen” kvartettje az első tétel lassú bevezetésének furcsa harmóniáiról kapta nevét. A szerző korában az ilyesfajta hangzatfűzések szokatlanok voltak, némelyek ki is javították az általuk nem odaillőnek ítélt hangokat, mondván, azok biztos elírások vagy kottahibák. Szerencsére az utókor túltette magát ezen és a mű csak ragadványnevében emlékeztet minket erre a történetre. A Haydnnek ajánlott hat vonósnégyes talán legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabja.
A hangverseny második részében Mendelssohn D-dúr vonósnégyese fiatalos lendületével, romantikus bájával és lehengerlő utolsó tételével keretezi a műsort.

A Kodály Vonósnégyes 1966-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból; 1971-ben már nemzetközileg is ismert együttesként vette fel Kodály Zoltán nevét. A kvartett 2016-ban ünnepelte 50 éves jubileumát. Az öt évtized alatt rendszeresen koncerteztek Európa és Észak-Amerika országaiban, Japánban, de felléptek Mexikóban, Dél Amerikában, Indiában, Kínában, Hong Kongban, Dél-Koreában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

A Kodály Vonósnégyes jelentős zenei fesztiváloknak volt vendége, pl: Aldborough, Athén, Bagdad, Bath, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Linz (Brucknerfest), Ossiach (Carinthischer Sommer), Bukarest (George Enescu), Estoril, Guanajuato, Isztambul, Korlsholm, Ljubljana, Luberon, Genval (Musica Mundi), Oaxaca, Prága, Sandviken. Nagyszerű kamarapartnerekkel dolgoztak együtt – köztük Bruno Canino, Milan Turkovic, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán, Michel Portal, Dimitry Ashkenazy, Michel Béroff, Jeremy Menuhin,Vásáry Tamás, Jandó Jenő, Dimitris Sgouros.

Közel 70 CD-felvételt készítettek, többek közt a teljes Haydn-, Beethoven-, Schubert-ciklust.
Az együttes életében kiemelten fontos Kodály Zoltán életművének bemutatása, valamint más magyar szerzők műveinek előadása.

A Kodály vonósnégyest 2022-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

Belépőjegy: 2500 Ft,        Senior és diákjegy: 1250 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.