ÉVFORDULÓS KAMARAZENEI CSEMEGE

Mikor:
2022. június 3., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ÉVFORDULÓS KAMARAZENEI CSEMEGE



SCHUMANN TÜKRÉBEN DOHNÁNYI

Közreműködik:
Fejes Krisztina – zongora
Szabó Gábor, Langer Ágnes – hegedű
Csonka Emil – brácsa
Onczay Zoltán – gordonka

Dohnányi Ernő: c-moll zongoraötös, op.1

***

Robert Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op.44

 

A 2020-as év olyan jeles zenei évfordulókat tartogatott, mint Beethoven születésének 250., és első budapesti fellépésének (Budai Theátrum) 220. évfordulója, Robert Schumann születésének 210. évfordulója, és olyan magyar zeneszerzők, mint például Dohnányi Ernő halálának 60. évfordulója.

A 2018/19-es évadban Évfordulós Kamarazenei Csemege címmel három koncertből álló nagysikerű, teltházas sorozatot hallhatott a közönség. A fókuszban a nemzetközi zenei élet nagyjai álltak: Brahms, Debussy, Csajkovszkij, Rachmanyinov, Clara Schumann. Ezt a kezdeményezést viszik tovább a fellépők.

A 2021/2022-es Évfordulós Kamarazenei Csemege koncertsorozat ezúttal a német romantikához kapcsolódik, Schumann tükrében Dohnányira emlékeznek.
Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész és karmester – Kodály és Bartók mellett – a magyar zenetörténet és a nemzetközi zeneélet egyik legmeghatározóbb alakja volt a 20. század első felében. Neve hallatára zsúfolásig megteltek Európa és Amerika hangversenytermei; jelenléte a húszas és harmincas évek Budapestjének zenei életére is döntő hatást gyakorolt. A halálát követő három-négy évtizedben különféle zenei, tudományos és politikai okokból műveit ritkán játszották, tevékenységét alig kutatták, az 1990-es évektől azonban egyre növekvő érdeklődés övezi életművét Magyarországon és külföldön egyaránt. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki.

Belépőjegy: 2200 Ft       Senior és diákjegy: 1100 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.