OLÁH KÁLMÁN SEPTET

Mikor:
2022. március 5., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
OLÁH KÁLMÁN SEPTETOLÁH KÁLMÁN: CHAMBER CONCERTO FOR SEPTET

Bacsó Kristóf - szaxofon, fuvola
Borbély Mihály - klarinét, basszusklarinét
ifj. Oláh Kálmán - szaxofon
Schreck Ferenc - harsona
Oláh Kálmán - zongora
Barcza Horváth József - nagybőgő
Balázs Elemér - dob

Az esten Oláh Kálmán: Concerto for Simphony Orchestra and Jazz Band című, szimfonikus zenekarra írt művének kamarazenekari átiratát hallhatja a közönség. Az eredeti mű alapjait megtartva, lényegében új  zeneművel bővült az együttes programja, amely az Óbudai Társaskör színpadán debütál.
A Concerto Bartók polimodalítására épül, magyar népdalokat felidéző motívumokkal, így elvitathatatlan részét képezi a magyar zenei kultúrának. Septetre történő átirata új hangszíneket, több jazz-improvizációt, ezáltal könnyedebb szórakozást  biztosít a közönségnek.

Oláh Kálmán rendkívül sokoldalú jazz-zongorista, zeneszerző, hangszerelő és tanár, a kortárs magyar jazz kiemelkedő alakja, aki mesterien ötvözi a legkülönfélébb zenei műfajok elemeit. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, zongorát és zeneszerzést tanít. Számos szakmai elismerést kapott, köztük 2006-ban a Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Zeneszerzők versenyének nagydíját, 2020-ban Artisjus-díjat – az Év könnyűzenei szerzőjeként -, valamint Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjat.

Az Oláh Kálmán Septet stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, amelyben a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág dominál. Az együttes hangzása – eltérően a Trio Midnight szabad, spontán játékstílusától – a jól megformált, több részből álló, helyenként klasszikus zenei formákra megálmodott kompozíciókra épül. A zenekar kiváló szólistái, valamint a ritmusszekció rendkívül kreatív, helyenként kollektív improvizációi és a különleges, modern darabok együttesen újszerű, igazi 21. századi kamarazenét eredményeznek. 

 

Támogatók:            PKÜLogo.png kicsi.png apró            emmi

                  

 

Belépőjegy: 3000 Ft, Nyugdíjas és diák: 2000 Ft

jegyvasarlasgomb

 Az oldal működéséhez sütit használunk.