HÁZIMUZSIKA MÁCSAI JÁNOS ZENETÖRTÉNÉSSZEL

HÁZIMUZSIKA MÁCSAI JÁNOS ZENETÖRTÉNÉSSZEL
2021. október 8., 19:00
Till Ottó-terem

Közreműködik:

Bársony Péter – brácsa

Marczi Mariann – zongora

 

Műsoron:

Hubay: Reverie

Vieuxtemps: B-dúr szonáta, op. 36 – 2. Barcarolla

Britten: Lachrymae, op. 48

Hubay: Romance, op. 25

Mendelssohn: c-moll szonáta brácsára és zongorára, MWV Q 14

Henri Vieuxtemps születésének 200. évfordulóját ünnepeltük 2020-ban. A 19. század egyik legkiemelkedőbb koncerthegedűse, a francia-belga hegedűiskola megalapozója, komponistaként is jelentős zenei örökséget hagyott hátra. Brácsára is írt mérföldkőnek számító műveket, virtuozitás és az operai bel canto stílus ötvözésével.

A fiatal Hubay Jenő Párizsban egyik szalonkoncertje alkalmával ismerkedett meg a már idős és beteg Vieuxtemps-al, aki művészetének folytatóját és örökösét Hubayban látta meg. Ennek köszönhetően lett Vieuxtemps után Hubay Jenő a brüsszeli konzervatórium hegedű tanszékvezetője. Vieuxtemps Elégiája variációs formában íródott, akárcsak Hubay op. 25-ös Románca és Benjamin Britten egyetlen szólóbrácsára írt darabja a Lachrymae. A skót brácsaművész William Primrose rendelte a darabot Brittentől az Aldeburgh Fesztiválra. John Downland egy lantkiséretes Air-jének témájára komponálta az izgalmas variációsorozatot Britten, ám szokatlan módon a téma nem a darab elején, hanem a variációk végén jelenik meg eredeti formájában.

Mendelssohn c-moll szonátája is impozáns és briliáns variációsorozatot vonultat fel a szonátaformájú nyitótétel és a menüett után. A szerző mindössze 15 évesen írta e remekművét. A menüett tétel témáját később az op. 11-es c-moll szimfóniájában is újra feldolgozta. A variációk témája pedig a népszerű Variations serieuses op. 54 zongoraművében is megjelenik. Érdekes és méltatlan, hogy Mendelssohn e brácsaszonátája 1966-ig publikálatlan maradt. 

 

Támogató: EMMI

 

Belépőjegy: 2200 Ft, diákjegy: 1100 Ft

jegyvasarlasgomb