BARTÓK: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

Mikor:
2020. október 12., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
BARTÓK: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA



Altorjay Tamás, Töreky Katalin – ének
Oberfrank Péter – zongora

A Kékszakállú ősképe Gilles de Retz vagy Gilles de Laval, Bretogni földesúr, Franciaország marsallja (fő lovászmestere) volt, akit bűnei miatt az inkvizíció 1440-ben halálra ítélt. 
Az ősképre a Balázs Béla által írt misztériumjáték főhőse csak mint a kortárs köztudat számára titokzatos, ismeretlen várúr alakja utal. Ez a történet a Kékszakállú „hétpecsétes” lelki titkairól szól. A várba őt követő Judit mindent – vőlegényt, szülői házat – feláldoz szerelmükért. Így cserébe joggal várja a Kékszakállú teljes feltárulkozását, bizalmát. Kékszakállú tudja, hogy múltja több elemének, eseményének ismerete megviselné, veszélyeztetné szerelmüket, és ezért elzárkózna a múltja bemutatásától. Judit viszont hajthatatlan. Ajtóról-ajtóra, lépésről-lépésre feltárja a férfi titkait, de így szerelmük által a férfiről Juditban kialakult ideális kép szertefoszlik. Elveszítik egymást. A leleplezett szerelmi illúziók helyett marad mindkettőjüknek a magány.   

Altorjay Tamás

Oberfrank Péter zongoraművész, karmester. A Soproni Petőfi Színház zenei vezetője, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Liszt-díjas, Érdemes Művész.
Altorjay Tamás, operaénekes, a Szegedi Operatársulat magánénekese, az SZTE tanára, Artisjus-, Dömötör-díjas és Gregor Emlékplakettel jutalmazott.
Töreky Katalin szoprán operaénekes, a Magyar Állami Operaház tagja, címzetes magánénekesnője.

Belépőjegy: 1800 Ft, senior és diákjegy: 900 Ft
jegyvasarlasgomb 

Kedves Vendégünk! Tájékoztatjuk, hogy biztonsági okokból csökkentettük a férőhelyek számát.

emmi



Az oldal működéséhez sütit használunk.