HÁZIMUZSIKA MÁCSAI JÁNOS ZENETÖRTÉNÉSSZEL*

Mikor:
2020. október 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
HÁZIMUZSIKA MÁCSAI JÁNOS ZENETÖRTÉNÉSSZEL*



Szigeti Quartet:
Nagao Haruka – 
hegedű
Stankowsky Nóra – 
hegedű
Ludmány Dénes – 
brácsa
Rózsa Richárd – 
gordonka 

Közreműködik: Varga Gábor – klarinét

Mozart: B-dúr kvintett, K. Anh. 91 (516 c)
Schumann: a-moll vonósnégyes, op. 41/1

***

Mozart: A-dúr kvintett – Rondó, K. Anh. 88 (581a)
Mozart: A-dúr „Stadler-kvintett”, K. 581

Ezen a koncerten Mozart jól ismert és népszerű A-dúr kvintettje mellett két igazán különleges csemege is elhangzik majd.
Az egyik egy B-dúrban íródott, befejezetlen tétel Mozart klarinétra írott kamaradarabjai közül; a másik, az A-dúr rondó pedig valószínűsíthető, hogy a nagy klarinétötös egyik tétele lehetett volna, de végül kimaradt a zeneirodalom e gyöngyszeméből.
Mozart, csakúgy, mint a K 622-es jelzésű concerto-t, ezen kamaraműveket is jó barátja, Anton Stadler klarinétművész számára komponálta. Stadler szorosan együttműködött Theodor Lotz hangszerépítő mesterrel és kereste az új instrumentum lehetőségeit, ötvözve a klarinét és a basszetkürt sajátosságait. Ez a hangszer az írott alsó C alaphangig tud megszólalni, ami egy terccel mélyebb, mint a hagyományos klarinétok hangfekvése.
Manapság nagyon ritkán hangzik el feltételezhető eredeti formájában az állandó repertoárdarab, az 581-es Köchel-jegyzékszámú A-dúr kvintett, a két kvintett-töredék pedig szinte sohasem - ezért bátran mondhatjuk, hogy ez a koncert rendkívüli zenei csemegét kínál a mai este folyamán. Még az is valószínűsíthető, hogy ősbemutatóként is tekinthetünk erre a hangversenyre a két töredék tételt illetően.
Az est klarinét szólistája Varga Gábor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa.

Belépőjegy: 1600 Ft, senior és diákjegy: 800 Ft
jegyvasarlasgomb

Kedves Vendégünk! Tájékoztatjuk, hogy biztonsági okokból csökkentettük a férőhelyek számát.

emmi



Az oldal működéséhez sütit használunk.