BEETHOVEN 250 – TRIÓ EST

BEETHOVEN 250 – TRIÓ EST
2020. október 3., 19:00
Till Ottó-terem

Szabadi Vilmos – hegedű
Onczay Csaba – gordonka
Falvai Sándor – zongora

Haydn: G-dúr zongoratrió
Andante
Poco adagio
Finale: Rondo all'Ongarese, Presto

Beethoven: Esz-dúr zongoratrió, op. 1/1
Allegro
Adagio cantabile
Scherzo. Allegro assai - Trio
Finale. Presto

***
Beethoven: B-dúr "Erzherzog" trió, op. 97
Allegro moderato
Scherzo, Allegro
Andante cantabile ma però con moto
Allegro moderato

A mai koncertet a Szabadi-Onczay-Falvai Trió akik 15 éve játszanak együtt minden évben Japánban a gifui fesztiválon gazdag repertoárjából Beethoven tanárának, Haydnnak G-dúr triója nyitja. Az est folyamán elhangzik Beethoven két ritkábban játszott, de kiemelkedően jelentős triója is. Az op. 1 és az op. 97 Beethoven két, egymástól időben és stílusban is távol eső remekművének tolmácsolásával tisztelegnek a szerző halálának 250. évfordulója előtt a művészek. 

Miután 1792-ben Beethoven Bécsbe érkezett, felkereste Haydnt, aki még Bonnban tett ígéretet, hogy foglalkozik majd vele. A tanítvány, akiben szenvedélyes szabadságszeretet lobogott, aki tiszteletet érzett a forradalom iránt, éles kijelentéseivel és megállapításaival megrémítette a fejedelmek iránt hódolattal viseltető, istenfélő Haydnt. A tanítás mindössze egy évig tartott és nem volt feszültségektől mentes. Haydn nagyon elfoglalt volt akkoriban, kevés ideje jutott Beethovenre, aki hamar elégedetlenné vált, és titokban, hogy Haydn meg ne tudja, másoktól is elkezdett leckéket venni. Kapcsolatuk a konfliktusoktól sem volt mentes. Beethoven három korai zongoratriójára (később éppen Haydnnak ajánlotta) Haydn bíráló megjegyzéseket tett, s ezt az önérzetes fiatal komponista soha nem bocsátotta meg. Egyszer állítólag így fakadt ki: „Soha nem tanultam semmit Haydntól!”
Amikor Beethoven megkérte az öreg Haydnt, hogy mondja meg őszintén véleményét első munkáiról, az egy sor bókot mondott a bennük megnyilatkozó képzelet nagy, soha nem hallott méretű, szinte már iszonyú gazdagságáról, azután a következő mélyértelmű megjegyzést tette:
Ön olyan ember benyomását kelti bennem, akinek több feje, több szíve és több lelke van.
És miután Beethoven tovább unszolta, bár valóban félt a választól, hozzátette:
Szomorú leszek, ha nem mond el mindent, amire gondol.
Rendben van. Kívánságára megmondom, hogy véleményem szerint az Ön alkotásaiban van valami, amit ha nem is neveznénk különösnek, de valami váratlan, szokatlan más szóval az Ön dolgai nagyszerűek, sőt csodálatosak, de hol itt, hol ott felbukkan valami különös, valami komor; éppen úgy, mint ahogyan önben is van valami mogorvaság és furcsaság. Hiszen a zeneszerző stílusa olyan, mint amilyen ő maga...
Azt, hogy kinek volt igaza, mindenki döntse el maga. Tényleg nem tanult semmit Beethoven Haydntól? Vagy esetleg ennek a kijelentésnek ellentmond az a tény, hogy szimfóniáiban és kamarazenéjében egyértelműen tetten érhető Haydn reá gyakorolt hatása?


Forrás: Alsvang Beethoven című könyve 


Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft
jegyvasarlasgomb

Kedves Vendégünk! Tájékoztatjuk, hogy biztonsági okokból csökkentettük a férőhelyek számát.

emmi


2020.11.052020.11.062020.11.092020.11.0922020.11.122020.11.132020.11.142020.11.152020.11.19

Az oldal működéséhez sütit használunk.