NYÁRUTÓ A KERTBEN - FIATAL ZENEMŰVÉSZEK KONCERTJE

Mikor:
2020. szeptember 9., 18:00
Hol:
Óbudai Társaskör kertje
NYÁRUTÓ A KERTBEN - FIATAL ZENEMŰVÉSZEK KONCERTJE



Francia színek nyolc húron

Kiss Enikő – hegedű
Kónya Attila-Levente – gordonka

Bréval: D-dúr duó hegedűre és gordonkára, No. 3
Milhaud: Szonatina hegedűre és gordonkára, op. 324
Honegger: Szonatina hegedűre és gordonkára, H. 80
Ravel: Szonáta hegedűre és gordonkára, M. 73


Kiss Enikő és Kónya Attila a Zeneakadémia első évfolyama óta, több mint 7 éve játszanak együtt különböző kamaraformációkban. Jelenleg mindketten az Anima Musicae Kamarazenekar művészei. Duóként az ország számos pontján felléptek már, 2017-ben pedig a pommersfeldeni Collegium Musicum résztvevőjeként kaptak lehetőséget a bemutatkozásra.
Jean-Babtiste Bréval darabja egy igazi különlegesség, bár számos duót írt, műveit ritkán játsszák. Korának kiemelkedő csellistája volt, duóját is ez a szemléletmód határozza meg. A csellószólam különösen virtuóz, sokszor a hegedűszólam magasságába tör, ekkor a hegedű tölti be a basszus szerepét.
Milhaud és Honegger nemcsak barátok voltak, hanem munkásságukat összekötötte, hogy mindketten a Francia Hatok csoportosulás tagjaiként tevékenykedtek. Szintén közös bennük, hogy pályájukat hegedűsként kezdték, így mindkét alkotás vonós hangszerhez értő kezeket dicsér.
A sok hasonlóság ellenére, zenéjük nagyon különböző, így remek kontrasztot alkotnak. Műsorunk zárószámának a hegedű-cselló repertoár egyik ikonikus darabját választottuk, Ravel alkotását. A művet a szerző Claude Debussy emlékének ajánlotta és nem sokkal az első világháború után írta, melyben saját maga is részt vett. Ravel mint nagyszerű hangszerelő, egy rendkívül izgalmas és mozgalmas, sokszínű művet hozott létre, maximálisan kihasználva a két hangszer adottságait.

A Köszönjük Magyarország! pályázat keretében

koszonjukmagyarorszag logo

Az egyórás koncertre a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 250-0288 telefonszámon

A programot rossz idő esetén a Till Ottó-teremben rendezzük meg.



Az oldal működéséhez sütit használunk.