Elmarad - Kutasi Margit-emlékest

Mikor:
2020. június 14., 19:00
Elmarad - Kutasi Margit-emlékest



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Kutasi Margit hegedűtanár, karnagy, énekkarvezető, Óbuda legendás zenepedagógusa volt. Emlékére rendeztek volna tanítványai egy szép koncertet születésnapján, amit reményeink szerint jövőre bepótolhatunk.
Kutasi Margit Debrecenben született 1927. június 14-én. Édesapja ihletésére kezdett hegedülni a debreceni zeneiskolában, Szendi Tihamér majd Búza Gábor tanítványaként. 1941-ben, 14 évesen a Hubay hegedűverseny legfiatalabb díjazottja lett. Tanulmányait 1946 és 1951 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakán, Végh Sándor és Gábriel Ferenc növendékeként végezte. Párhuzamosan kamarazene főtárgyat is tanult Weiner Leónál, és magánének szakos volt Závodszky Zoltán osztályában. A Népművelési Intézet karnagy képzőjében Kóródi András tanítványa volt.
1950-től 1975-ig a Kertész utcai Gyakorló Zeneiskola ifjúsági zenekarának alapítója és vezetője. Ezek az évek adták zenei élete alapját. 1975-ben Till Ottó felkérésére került a III. kerületi Mókus utcai (Aelia Sabina AMI) Zeneiskolába, ahol hegedűtanár, zenekarszervező majd tanszakvezető lett. Emellett a váci Bartók Béla Állami Zeneiskola zenekarát is vezette. 1974 és 1978 között a KÓTA szimfonikus és kamarazenekari tagozatának titkára volt, számos egyéb funkciót is betöltött. 1975-től 1998-ig működött az Aelia Sabina Zeneiskolában, majd részt vett a Budakalászi Zeneiskola munkájában is.
Pályája során 24 rádiófelvétel készült a zenekaraival. Nevéhez fűződik számos ifjúsági zenekari mű ősbemutatója is. 1984-ben „Gyermekekért” Érdemérmet kapott, 1988-ban pedig „Kiváló pedagógus” elismerésben részesült. Életművének dokumentumai 2016-ban a Kecskeméti Kodály Intézet Archívumába kerültek.

Idézet egy vele készült interjúból:
„A tanárok felelőssége alsó fokon a legnagyobb, mert fontos, hogy hogyan kapja kézbe a gyerek a hegedűt. Az érdeklődést kell fenntartani. Szeressék a gyerekeket, kezeljék partnerként, beszéljenek meg vele minden zenével kapcsolatos kérdést. A tanár ne az órát nézze, hanem szívvel-lélekkel legyen ott, hallgattassa meg, hogy milyen szépen szól a hangszer. A növendékeimnek természetes volt, hogy jöttek, bár fakultatív volt a zenekar. Mindenkit befogadtam, nem volt lemorzsolódás, szívesen csinálták. Ők mondták, hogy a zenekar nekik hobbi. Mint pedagógusnak, ez nagyon sokat jelentett nekem. Ezért a szóért volt érdemes csinálni.”

Margit néninek több mint 20 tanítványa ment zenei pályára. Közülük egyik, Selmeczi Gábor hegedűművész, akinek személyes sorait idézzük:
„Dr. Mikecz Gyuláné, Kutasi Margit
Ének- és hegedűművész, zenepedagógus, karmester.
Egész életét a tanításnak szentelte. Végtelennek tűnő energiájának forrása a zene iránti szeretet volt és persze Gyuszi bácsi, a férje, aki biztosította az elhivatottságához szükséges hátteret.
Nagyon büszke volt énekesnői múltjára is. Hatványozottan érvényesült nála az a pedagógiai szemlélet, hogy minden zenei kifejezés alapja az énekhang.
Életre szóló élmény volt a zenekarában játszani, mert hihetetlen zeneiséget hozott ki belőlünk. Mai napig megdöbbenek, amikor meghallgatom a régi felvételeket, hogy milyen hangzást ért el velünk, iskoláskorú gyerekekkel.6 évet töltöttem vele intenzíven az általános iskolában, majd életének utolsó éveit.
Drága Margit néni, boldog születésnapot!Köszönök, köszönünk mindent!”

Végül hallgassák meg Varga Károly interjúját a kiváló zenepedagógussal majd Sibelius Andante Festivo című művét a Várkonyi György Úttörő és Ifjúsági Ház zenekarának előadásában Kutasi Margit vezényletével. 

Lejátszás Interjú

Lejátszás Sibelius: Andante Festivo

Az oldal működéséhez sütit használunk.