Elmarad - A Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny díjazottjainak koncertje

Mikor:
2020. június 17., 19:00
Elmarad - A Weiner Leó Országos Kamarazene Verseny díjazottjainak koncertje



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

 

Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek… Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

A Zeneakadémia legendás kamarazene-tanárának emlékére alapított Weiner Leó Kamarazene Országos Versenyen 2019-ben második helyezést elért fiatal művészeket, a Kökény Quartetet vártuk ma estére a Társaskörbe. Az együttes tagjai: Kökény Eszter, Dósa Csenge (hegedű), Görbicz Fülöp (brácsa), Tomasz Máté (cselló).
A verseny kiváló zsűritagjai mind a legendás zeneszerző és pedagógus tanítványai voltak: Vásáry Tamás, Frankl Péter, Pauk György és Kovács Béla. A repertoáron Weiner művei mellett Mozart és Beethoven olyan kamaradarabjai szerepeltek, melyeket a mester különösen szeretett tanítani.
Az elmaradt koncertet november 20-án pótoljuk, amikor is a díjazottak gálahangversenyét hallgathatják meg a Társaskörben.

Addig is ajánlunk hallgatnivalót Weiner Leó szerzeményeiből és a verseny anyagából.
Először jöjjön az egyik legnépszerűbb Weiner darab, a Rókatánc a Liszt Ferenc Kamarazenekar pezsdítő előadásában:

Weiner Esz-dúr vonósnégyesének egy tétele az Opera Quartet előadásában:

Végül szintén a verseny anyagából, Beethoven Esz-dúr hegedű-zongora szonátájának 1. tétele Gidon Kremer és Martha Argerich csodálatos előadásában:

Az oldal működéséhez sütit használunk.