Elmarad - Nagy zenészek, nagy szerelmek #Beethoven

Mikor:
2020. június 10., 19:00
Elmarad - Nagy zenészek, nagy szerelmek #Beethoven



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

A mai estén Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című sorozatának következő részét hallhatta volna a közönség, melynek főszereplője a 250 éve született géniusz, Beethoven lett volna, így töltsék a napot vele a Társasköri Kultúrkaranténban.

Beethoven imádott a természetben sétálni, rengeteg időt töltött vidéken. Megihlette a falusi, kisvárosi környezet, sokat dolgozott ott-tartózkodásakor.
A 6. „Pastorale” szimfóniája (F-dúr, op. 68.) 1808-ban készült el, első bemutatásakor a „Vidéki élet emlékei” címet kapta.

Peter Joseph Simrock, Beethoven bonni kiadójának fia és utóda így emlékszik vissza:„Beethoven megkérdezte tőlem, észrevettem-e, hogy a falusi muzsikusok gyakran elalszanak játék közben. Leeresztik hangszerüket, és mozdulatlanul ülnek, majd egyszer csak felriadnak, és találomra – de többnyire a helyes hangnemben gyorsan belefújnak vagy belehúznak egy párat, aztán ismét elszenderednek; (egy népi mulatságot ábrázolva) a Pasztorál szimfóniában próbálta meg utánozni a szegény párákat.”

Hallgassák meg Beethoven 6. „Pastorale” szimfóniáját a Bécsi Filharmonikusok előadásában:

Bősze Ádám sorozatának következő előadásai: 2020.október 22., november 8., december 13.

Az oldal működéséhez sütit használunk.