Nagy zenészek, nagy szerelmek #Liszt - Társasköri Kultúrkarantén

Nagy zenészek, nagy szerelmek #Liszt - Társasköri Kultúrkarantén
2020. május 6., 19:00

TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Ezen az estén Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című sorozatában Liszt Ferencről hallhatott volna a közönség érdekességeket, így töltsék ezt a napot a zeneszerzővel a Társasköri Kultúrkaranténban.

A rendkívüli népszerűségnek örvendő világhírű zeneszerző igazi sztár volt a maga korában. Hazai fellépései után olyan tömeg lepte el az utcákat, hogy leállt a forgalom, és az is előfordult, hogy több ezer ember kísérte hazáig koncertjéről. Jókai Mór így jellemzi zongorajátékának hatását: „Ahogy Liszt bánik a zongorával azt szavakban leírni nem lehet; mikor ő arra a sokfogú szörnyetegre ráteszi a kezét, az megszűnik zongora lenni; valami élő csoda lesz belőle, mely hangjában fenyeget, mint az Apokalipszis réme ledörög reánk; azután meghunnyászkodik a rém és elkezd beszélni lágyan a szív mély titkairól, miknek számára szó nincsen; megfogja a holdsugarakat és azoknál fogva közelebb hozza hozzánk az egész mennyboltot…”

Fantasztikus élmény lehetett hallani a játékát. Akárcsak egy másik világhírű magyar zongoraművésznek, Cziffra Györgynek:


2020.10.082020.10.092020.10.102020.10.122020.10.152020.10.16

Az oldal működéséhez sütit használunk.