Shakespeare-re hangolva - Társasköri Kultúrkarantén

Mikor:
2020. május 14., 19:00
Shakespeare-re hangolva - Társasköri Kultúrkarantén



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Szászvárosi Sándor a Custos Viol Consorttal egy tervezett sorozat első részeként mutatta volna be ma a koncertjét, így töltsék ezt a napot velük a Társasköri Kultúrkaranténban.

"A zene megszelídít egy időre"
William Shakespeare: Velencei kalmár

A Custos Viol Consort a korai XVII. század angol zenéit szólaltatja meg Erzsébet királynő korának kedvelt hangszerével, a viola da gambával.

A kor zenélési szokásai közé tartozott a többszólamú kórusművek egynemű hangszerek csoportjával, az úgynevezett consortokkal történő megszólaltatása. Shakespeare darabjaiban többször utal hangszerek játékára, énekesek hangszeres kíséretére.
Műsoraik e kor színpadi műveinek zenei csemegéire támaszkodnak, kiegészítve akkori kortárs zeneszerzők hasonló stílusú és hangszerelésű kompozícióival, mint például Gibbons, Dowland, Byrd, Hume műveivel.

Szászvárosi Sándor előadásában meghallgathatnak egy Hume-művet, mely a koncerten is elhangzott volna:

Majd megtekinthetik a művész kedvenc koncertjét, ahol a Baltimore Consort előadásában hallhatnak Shakespeare korabeli zenéket:

Az oldal működéséhez sütit használunk.