Elmarad - Kobzos Kiss Tamás 70

Mikor:
2020. május 29., 19:00
Elmarad - Kobzos Kiss Tamás 70



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Kobzos Kiss Tamás 70. születésnapja előtt tisztelegve egy 2014-es, Miquèu Montanaroval közösen adott koncertjük felvételét hallgathatják meg a Társasköri Kultúrkarantén hangversenymellékletében.

Kobzos Kiss Tamás Miquèu Montanaro provence-i okszitán zenésszel több mint tíz éven át rendszeresen adott közös népzenei és régizenei koncerteket.

A koncert előtt olvasásra ajánljuk Miquèu Montanaro gondolatait:
„A trubadúr okszitánul azt jelenti, hogy valaki, aki talál. Azt jelenti, hogy valaki, aki úgy gondolja, hogy a levegőben vannak olyan dolgok, amiket összekapcsolhat, és csinálhat belőle egy dalt. A trubadúr mai megnevezéssel zeneszerző-költő. A versírás az elsődleges a számukra, de a hozzá tartozó zene is fontos. A sanzonban egy-két zenei téma van, az okszitán dalban legalább nyolc téma, zeneileg sokkal összetettebb. A trubadúrok akkor írták a legtöbb verset, amikor még nem volt zene mellette. A prozódia is nagyon fontos, de egy szöveget többféle ütemben is lehet játszani. Kobzos Kiss Tamással is ezekre figyeltünk, hogy többféle ütemben is játsszunk, így sokkal izgalmasabb volt. A visszhangokat, a rezonanciákat kerestük. Találtunk kapcsolódást a magyar régizenével és az arab zenével is, hisz amikor a trubadúrdalok születtek, sok volt az érintkezés az arab kultúrával.”

A teljes interjút itt olvashatják: ITT

Az okszitán nyelv a trubadúrok nyelve, akik a középkorban bejárták Európát. Ez a nyelv megváltoztatta az európai kultúrát, új költészetet hozott létre, amit az arab költészetből és régi latin egyházi dalokból gyúrtak össze.

A közös koncert felvételével a középkori okszitán zene különleges világába kirándulhatunk, ahol idegenvezetőnk két vérbeli trubadúr: ITT

Az oldal működéséhez sütit használunk.