ELMARAD - FEHÉREN FEKETÉN

Mikor:
2020. április 17., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ELMARAD - FEHÉREN FEKETÉN



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Fehéren feketén – Zongorás estek négy kézre című sorozatunk utolsó koncertjén két tehetséges fiatal művészt hallhattak volna Radnóti Róza és Ránki Fülöp személyében, így töltsék ezt a napot velük a Társasköri Kultúrkaranténban.

„Csodálatos műfaj, a kamarazenélés nagyon érzékeny megnyilvánulása. Két ember, két különböző egyéniség játszik egy hangszeren, ezért izgalmas kihívás, hogy a megszólaló zeneműnek úgy kell felcsendülnie, mintha egy ember szólaltatná meg azt.” – így nyilatkozott a négykezes műfajról Radnóti Róza a Pesti Műsornak.

Ismerjék meg a két művészt a következő felvételeken keresztül:

 

Kedves Vendégünk!

Ezt a rendezvényt a jelenlegi helyzetben nem tudjuk megtartani.

Az online megvásárolt jegyek árát a Jegymester Kft. automatikusan visszatéríti, a személyesen megváltott belépők a vásárlás helyszínén válthatók vissza a veszélyhelyzet elmúltával.

Megértését és együttműködését köszönjük!

Harsányi Mária igazgató és munkatársai

Zongorás estek négy kézre 

Radnóti Róza és Ránki Fülöp 

Bevezetőt mond: Bolla Milán 

Liszt: Orpheusz – szerzői négykezes változat, S. 592
Schubert: g-moll nyitány, D. 668
Grieg: Ősszel, op. 11
Schubert: Nyolc variáció egy francia dalra, D. 624
Liszt: Ünnepi hangok – szerzői négykezes változat, S. 595

Két kimagaslóan tehetséges fiatal művész mutatkozik be ma a Társaskörben. Egyikük ráadásul maga is koncertszervező, hisz Radnóti Róza megalapította a Zeneakadémián a Kamara-Kört, régi barátokkal, a Járdányi Pál Zeneiskola egykori zongorista növendékeivel és ő szervezi is koncertjeiket.  Szerteágazó érdeklődése mellett (film, képzőművészet, tánc) Radnóti Róza sok hazai és nemzetközi zongoraverseny díjazottja.  BA diplomája megszerzése után most pihenő évet tart, hogy egyéb érdeklődési területeivel is foglalkozni tudjon.
Ránki Fülöp 2018-ban szerezte meg mesterdiplomáját a Zeneakadémián. Alap- és középfokú tanulmányait a 2. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában végezte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenő, Lantos István és Wagner Rita irányításával folytatta tanulmányait. Rendszeresen ad koncerteket Magyarország legfontosabb koncerttermeiben, de fellépett számos rangos európai koncerthelyszínen, valamint japán zongorafesztiválokon is. Rendszeresen ad háromzongorás koncerteket szüleivel, Klukon Edittel és Ránki Dezsővel.  A Junior Prima Díjas művész ars poeticája szerint a zenehallgatás lényege, hogy a hallgatók tisztább lélekkel távozzanak a koncertről, ehhez pedig nyitottságra, az előítéletek elhagyására van szükség.

A fiatal művészek a négykezes műfaj fénykorát elindító Schuberttől, valamint Griegtől és a négykezes átiratokat gyakran készítő Liszt Ferenctől válogattak műsorukba. A 19. században még nem lévén hangfelvétel, zenekari műveket rendszeresen írtak át zongorára, négykezesekre, hogy akár egy otthoni zongorán is meg tudjanak szólalni. A Társaskör nagyterme ideális helyszín egy négykezes koncerthez. Nem túl nagy, nem túl kicsi – épp megfelelő.

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

 

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012 



Az oldal működéséhez sütit használunk.