ELMARAD - A KÖLTÉSZET NAPJA - ÉGNEK A BEGÓNIÁK

Mikor:
2020. április 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ELMARAD - A KÖLTÉSZET NAPJA - ÉGNEK A BEGÓNIÁK



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

Költészet napja a Társasköri Kultúrkaranténban

Első versem
1909 PEST. ERZSÉBET NŐISKOLA

Fekete mezőn fehér virágok,
sápadtan, gyéren, szétszórva álltok,
a színetek is olyan idegen!...
Állok köztetek némán, mereven.
Néha egy szikra sötét világban
föllobban a gyászos, nagy némaságban.
Rövid az élte, hazug a fénye.
Fekete mezőn fehér virágok,
élünk szétszórtan, örök sötétben.

Csinszka egy svájci lányintézetben ül és leveleket ír – Ady Endrének. Verseket küld neki bírálatért, tétova, a válaszban nem bízik, de „nemes idegjátékának rakétái” lenyűgözik a költőt. Ír, rajzol, fotózik. Nyughatatlan és lázasan fiatal. Csinszka menekülni akar a polgári élet elvárásaitól és lírai ábrándjait Ady alakjába sűríti.

Tóth Réka Ágnes tavaly az Óbudai Társaskör felkérésére szerkesztette és rendezte az Égnek a begóniák című előadást, mely a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett ki a kor költőzsenije mellett.

A felolvasószínházi előadásról videó is készült, Csinszka szerepében Sztarenki Dórát láthatják:

 

Kedves Vendégünk!

Ezt a rendezvényt a jelenlegi helyzetben nem tudjuk megtartani.

Az online megvásárolt jegyek árát a Jegymester Kft. automatikusan visszatéríti, a személyesen megváltott belépők a vásárlás helyén válthatók vissza a veszélyhelyzet elmúltával.

Megértését és együttműködését köszönjük!

Harsányi Mária igazgató és munkatársai

Csinszka-est 

Előadja: Sztarenki Dóra
Zenél: Márkos Albert
Jelmez: Szlávik Juli
Szerkesztette és rendezte: Tóth Réka Ágnes 

Csinszka egy svájci lányintézetben ül és leveleket ír – Ady Endrének. Verseket küld neki bírálatért, tétova, a válaszban nem bízik, de „nemes idegjátékának rakétái” lenyűgözik a költőt. Ír, rajzol, fotózik. Nyughatatlan és lázasan fiatal. „Lánc, lánc, eszterlánc, eszterlánci cérna / Bús fiúknak víg körében kergetőzöm én ma.” Személyesen három évvel később találkoznak csak Csucsán. Csinszka menekülni akar a polgári élet elvárásaitól és lírai ábrándjait Ady alakjába sűríti. Az elképzelt idillt azonban átrajzolják a hétköznapok - szó sincs egyenrangúságról. Alázatos múzsaszerep és elfojtott ambíciók: az előadás a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett be a kor költőzsenije mellett – elfelejtett akkord maradt egy disszonáns, fekete zongorára hangszerelve.

Tóth Réka Ágnes

A darab felolvasó színházi változata a Társaskörből indult útjára, és monodrámává fejlődött. Az előadást láthatta a Petőfi Irodalmi Múzeum, a CAFe Budapest Fesztivál keretében a KuglerArt Szalon közönsége, és most visszakerül a Társaskör falai közé.

Belépőjegy: 1600 Ft, senior és diákjegy: 800 Ft


Külön köszönet: Zeke Zsuzsanna
Együttműködő partner: KuglerArt Szalon, CAFe Budapest
Támogató: Converse Magyarország



Az oldal működéséhez sütit használunk.