ELMARAD - FIGARO ÉS FIDELIO*

Mikor:
2020. március 23., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ELMARAD - FIGARO ÉS FIDELIO*



TÁRSASKÖRI KULTÚRKARANTÉN

A veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig az Óbudai Társaskörben is minden rendezvény elmarad, de mi sem szeretnénk, hogy kultúra nélkül maradjanak, így zenékkel, videókkal, cikkekkel készülünk az elmaradt programokhoz kapcsolódva.

A ma esti koncerten két híres opera – Mozart: Figaro házassága és Beethoven: Fidelio – rejtelmeibe avatta volna be a közönséget Baranyi Ferenc.

Kárpótlásul a két műről az ő könyvéből, Az opera négy évszázadából idézünk a Társasköri Kultúrkaranténban:
„A Figaro már maga volt az akcióban lévő forradalom.” Ezt maga Napóleon állította, arra a Beaumarchais-vígjátékra utalva, amelyből Mozart: Figaro házassága című operája kivirágzott. Nos, ez a mű, amelyben a szolga diadalmaskodik az úr felett, valóban a forradalom előszele volt. Bécsben II. József császár is megérezte a témában rejlő veszélyeket, ezért csak hosszas huzavona után „parancsolta meg”, hogy a Beaumarchais-színműből készült Mozart-operát igenis mutassa be a Burgtheater.

Íme, a Figaro híres Nyitánya:  

Ludwig van Beethoven (1770-1827) egyetlen dalműve, a Leonóra – amely aztán Fidelio címen hódította meg a világot –, a 19. század legelején született. Akkor, amikor még nagyon sokan láttak szabadítót Napóleonban. Akkor, amikor még nem mindenki ismerte fel, hogy a korzikai nem szabadságot hoz, csak másfajta elnyomást. A három bécsi udvari színház intendánsa, Braun báró, a Bouilly-darabból készült szövegkönyvvel „kísértette meg” 1804-ben az akkor harmincnégy esztendős Beethovent. Sikerrel járt: a szabadító témában mint életmentő deszkaszálba kapaszkodott az az ember, aki akkor már elmerülni látszott a kétségbeesés mocsarában, hallása ugyanis akkor kezdett el rohamosan romlani.

Részlet a Fidelióból Polgár László előadásában:

 

Kedves Vendégünk!

Ezt a rendezvényt a jelenlegi helyzetben nem tudjuk megtartani.

Az online megvásárolt jegyek árát a Jegymester Kft. automatikusan visszatéríti, a személyesen megváltott belépők a vásárlás helyszínén válthatók vissza.

Az Óbudai Társaskörben március 17-től a jegyvisszaváltás szünetel.
Információ a Zeneakadémia jegypénztáráról: 06-1/3210690, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Megértését és együttműködését köszönjük!

Harsányi Mária igazgató és munkatársai

 

Mozart és Beethoven „szabadságharca”

Közreműködik:
Miklósi Anna, Sárkány Kázmér – ének
Harazdy Miklós – zongora 

Szerkesztő-műsorvezető: Baranyi Ferenc
 

Napóleon szerint a Figaro már maga volt az akcióban lévő forradalom. Beethoven egyetlen operája pedig az úgynevezett „szabadító operák” prototípusa. E két örökbecsű alkotást járjuk körül ezen az estén.

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

 



Az oldal működéséhez sütit használunk.