A BUDAPESTI CHOPIN FESZTIVÁL NYITÓKONCERTJE

Mikor:
2020. március 1., 18:00
Hol:
Till Ottó-terem
A BUDAPESTI CHOPIN FESZTIVÁL NYITÓKONCERTJE



SZEREPLŐ- ÉS MŰSORVÁLTOZÁS 

Chopin születésének 210. évfordulója alkalmából

Piotr Pawlak (Lengyelország) zongoraestje

Chopin: 24 Prelűd op. 28
***
Chopin 4 Ballada: g-moll op. 23
                             F-dúr op. 38
                             Asz-dúr op. 47
                             f-moll op. 52


Ferenczy György a XX. századi magyar kultúra jelentős alakja. Zongoraművész, aki Liszt Ferenc tanítványától, Thomán Istvántól, valamint Dohnányi Ernőtől és Weiner Leótól kapta a zenei instrukciókat és adta tovább ezeket jeles művészeknek. 1920-tól rendszeresen hangversenyezett Európa szinte minden országában és jelentős városában. 1947-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára, 1958-tól ugyanott tanszékvezető. Többek között Cziffra György újrafelfedezője, ő indította el az akkor bárzongorista Cziffrát a komolyzenei világhír felé. Tanítványai Magyarországon és a világ számos országában terjesztették és terjesztik ma is a liszti hagyományokra épülő zenei kultúrát. Pianoforte című memoárkötete 1989-ben Kocsis Zoltán gondozásában jelent meg.

A Ferenczy György Alapítványt egyik utolsó kedves – lengyel származású –  tanítványa, Havasiné Darska Izabella hozta létre fiatal tehetségek támogatására, Ferenczy György zeneoktatói módszerén alapuló kurzusok szervezésére. 

Piotr Pawlak nemrég betöltötte a 22. életévét. Mint minden fiatal, sok országos és nemzetközi versenyen vett részt, a Ferenczy György Alapítvány által szervezett nemzetközi Chopin versenyein pedig többször is. Amikor csak átlépte a következő csoport korhatárát, jelentkezett, és mindig díjat nyert – legtöbbször elsőt.
Az Alapítvány versenyein elért eredményei miatt, életében először játszhatott olyan helyszíneken Lengyeloszágban, melyek felett csak a varsói Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet és a varsói Fryderyk Chopin Társaság rendelkeznek. Ezek a helyek: a Chopin születési háza Zelazowa Wolában (ahol azóta többször is játszott), és a varsói Királyi Fürdőpark, Chopin szobor alatti pódium. 
2015-ben részt vett a világ legnagyobb, legnehezebb Chopin zongoraversenyén – Varsóban. Legifjabb résztvevőként, 17 évesen, átjutott a kétfordulós előválogatáson, és bár nem jutott el a fináléig, tapasztalatokkal felvértezve, az idén újra indul. 
Három kontinens országaiban koncertezett – szólistaként és különböző zenekarokkal: USA, Oroszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Litvánia, Grúzia, Dánia, Belgium, Csehország, Ausztria, Magyarország, természetesen Lengyelország több városában is, 2019 októberében pedig Kínában turnézott.
Piotr két egyetemnek a diákja. Különleges tehetsége nem csak zene területen mutatkozik, hanem zseniális matematikus is. A nemrég közölt riportban nyilatkozta, hogy a zenét fő irányként tekinti, matek pedig „nagy kaland” neki.

A belépés díjtalan.

Rendező: Ferenczy György Alapítvány

IFCS Logo      LOGO Instytut Polski    lengyelnagyköv lchopin  Publisher JPEG



Az oldal működéséhez sütit használunk.