ZÁRÓAKKORD*

Mikor:
2020. január 30., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ZÁRÓAKKORD*



Dobozy Borbála csembalóestje 

Josef Antonin Štěpán (1726-97): G-dúr szonáta op. 3/1
Introduzione – Allegro – Andante non molto – Minuetto – Trio – Polonese
Capriccio (Allegro molto) – Allegro assai
Leopold Koželuch (1747-1818): D-dúr szonáta op. 1/3
Allegro con brio – Poco adagio – Rondeau (Prestissimo)                   

***

Georg Anton Benda (1722-1795): G-dúr szonáta No. 8.
Allegro – Andante quasi allegretto – Andantino
C. Ph. E. Bach (1714-1788): 12 variáció a spanyol „La Folia” dallamra, Wq 118/9
Haydn (1732-1809): D-dúr szonáta Hob. XVI:37
Allegro con brio – Largo e sostenuto – Finale. Presto ma non troppo

 

A művésznő a hétvégi kurzusa után egy különleges koncertet ad az Óbudai Társaskör közönségének.
A koncert a 18. század zenei életének két fontos helyszínére kalauzol el bennünket: Bécsbe és Berlinbe. A császárvárosban működött a két kiváló cseh mester, Josef Antonin Štěpán és Leopold Koželuch. Az ugyancsak csehországi születésű Georg Anton Benda pedig a porosz fővárosban élt egy ideig és Carl Philipp Emanuel Bach mellett az ott kialakult „érzékeny stílus” egyik legjelentősebb képviselője lett. A műsort Carl Emanuel Bach nagy tisztelője, Haydn remekbeszabott szonátája zárja.


Milyen programmal készül a januári társasköri koncertjére? Milyen darabokat és zenészpartnereket hoz a színpadra?
„Szólóestre készülök most, közreműködők nélkül. E koncert műsora ritkán, vagy sohasem hallható, ám jelentős cseh mesterekre fókuszál. Mindig sajnáltam, hogy a 17-18. század nagy cseh zeneszerzői szinte teljesen ismeretlenek a magyar zeneszerető közönség, gyakran a muzsikusok előtt is, ezért, amikor tehetem, műsorra tűzöm a darabjaikat. Georg Anton Benda kompozícióit gyakran játszom, ő doktori disszertációm témája is volt, de Josef Antonin Štěpánt is nagyon kedvelem. Leopold Koželuchot eddig még csak külföldön adtam elő. Mindhárom mester a maga korában nagy elismertségnek örvendett: Benda Mozart kedvenc zeneszerzője volt, Štěpánt a klasszika fontos előfutárának tartják, mégsem ismerik, Koželuch pedig már fiatalon európai hírnevet vívott ki magának.”

A koncertet megelőzi majd egy kétnapos csembalókurzus. Kiknek szól majd ez a lehetőség? Az órák nyilvánosan látogathatók lesznek?
„A kurzus nyilvános lesz, bárki meghallgathatja. Aktív résztvevőknek azokat várom, akik már magasabb szinten csembalóznak és e hangszerrel komoly terveik vannak. Egy ilyen kurzus mindig sok új inspirációt, impulzust jelenthet. Én egyébként szintén szorgalmazom a tanítványaim külföldi mesterkurzusokon való részvételeit, nemkülönben minden szemeszterben meghívok magam is vendégprofesszorokat a Zeneakadémiára, hogy a fiatalok megismerjenek más zenei megközelítéseket, gondolkodásmódot is. Az ilyen tapasztalatok nagymértékben elősegíthetik a későbbiek folyamán a saját stílus, egyéni hang kialakítását.”


A beszélgetést Hózsa Zsófia készítette a Gramofon 2019/2020-as téli számába.

Belépőjegy: 1600 Ft, senior és diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.