DOBOZY BORBÁLA CSEMBALÓKURZUSA

Mikor:
2020. január 19., 10:00 - 17:00
Hol:
Kamaraterem
DOBOZY BORBÁLA CSEMBALÓKURZUSA



Jelentkezni lehet egy rövid szakmai önéletrajzzal január 5-ig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

A kurzus az aktív és passzív hallgatók számára is ingyenes.

 

Milyen programmal készül a januári társasköri koncertjére? Milyen darabokat és zenészpartnereket hoz a színpadra?„Szólóestre készülök most, közreműködők nélkül. E koncert műsora ritkán, vagy sohasem hallható, ám jelentős cseh mesterekre fókuszál. Mindig sajnáltam, hogy a 17-18. század nagy cseh zeneszerzői szinte teljesen ismeretlenek a magyar zeneszerető közönség, gyakran a muzsikusok előtt is, ezért, amikor tehetem, műsorra tűzöm a darabjaikat. Georg Anton Benda kompozícióit gyakran játszom, ő doktori disszertációm témája is volt, de Josef Antonin Štěpánt is nagyon kedvelem. Leopold Koželuchot eddig még csak külföldön adtam elő. Mindhárom mester a maga korában nagy elismertségnek örvendett: Benda Mozart kedvenc zeneszerzője volt, Štěpánt a klasszika fontos előfutárának tartják, mégsem ismerik, Koželuch pedig már fiatalon európai hírnevet vívott ki magának.”

A koncertet megelőzi majd egy kétnapos csembalókurzus. Kiknek szól majd ez a lehetőség? Az órák nyilvánosan látogathatók lesznek?„A kurzus nyilvános lesz, bárki meghallgathatja. Aktív résztvevőknek azokat várom, akik már magasabb szinten csembalóznak és e hangszerrel komoly terveik vannak. Egy ilyen kurzus mindig sok új inspirációt, impulzust jelenthet. Én egyébként szintén szorgalmazom a tanítványaim külföldi mesterkurzusokon való részvételeit, nemkülönben minden szemeszterben meghívok magam is vendégprofesszorokat a Zeneakadémiára, hogy a fiatalok megismerjenek más zenei megközelítéseket, gondolkodásmódot is. Az ilyen tapasztalatok nagymértékben elősegíthetik a későbbiek folyamán a saját stílus, egyéni hang kialakítását.”

A beszélgetést Hózsa Zsófia készítette a Gramofon 2019/2020-as téli számába.



Az oldal működéséhez sütit használunk.