MINTHA SZÁRNYAM LENNE…*

MINTHA SZÁRNYAM LENNE…*
2020. január 17., 19:00
Till Ottó-terem

A 90 éves Chet Baker emlékére 

Kovács Ferenc (Öcsi) – trombita, ének
Kovács Sára Dizna – fuvola
Ülkei Dávid – szaxofon
Rátonyi Róbert – zongora
Gayer Ferenc – nagybőgő
Weszely János – dob

Műsorvezető: Zipernovszky Kornél

Beszélgetés Kovács Ferenc Öcsivel és Zipernovszky Kornéllal

„Nem tudom, hogy trombitás vagyok, aki énekel, vagy énekes, aki trombitál”– mondja egy interjúban a cool jazz legendás alakja. Nehéz is ezt eldönteni, hiszen Chet Baker visszafogott  trombitajátéka és énekhangja egyformán felejthetetlenül érzelemdús.
Pályája egyfajta hullámvasút: igazán ismertté 1952-ben vált, amikor Charlie Parker őt választotta partneréül egy nyugati parti koncertsorozathoz, majd Baker csatlakozott a Gerry Mulligan Quartethez.  A kvartett My Funny Valentine-változata, melyben Baker egy szólórészt is játszik, nagy siker volt és ez lett az a dallam, mellyel Bakert leginkább összekapcsolják. A jóképű fiatal zenészre Hollywood is felfigyel, de a Hell's Horizon (A pokol pereme) című film után inkább a vándorzenész életet választja.
1957-től kezdve a heroin szétrombolja életét. Többször megjárja a börtönt, míg 1966-ban egy koncertje után brutálisan összeverik, fogait kiütik, súlyosan megsérülnek a trombitások számára alapvető fontosságú szájizmai. Két évnyi keserves próbálkozás, kényszerszünet után tér vissza. Először szárnykürtön játszik west coast jazz számokat, majd újra tradicionális jazzt.  A kritikusok dicsérik erőteljesebb, fémesebb hangját. Sokak szerint ez az időszak volt Baker legérettebb korszaka.
Élete 1988. május 13-án ért véget, amikor Amszterdamban kiesett a Hotel Prins Hendrik szálloda ablakából.  A szálloda bejáratánál  egy dombormű őrzi emlékét a falon.
Mi pedig emlékezzünk  Chet Bakerre  90. születésnapja után pár nappal azokat a dalokat hallgatva, melyeket különösen szívesen játszott. Néhány ezek közül: Autumn Leaves, My Funny Valentine, Summertime, Every Time We Say Goodbye, Secret Love.

Szőke Cecília

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

jegyvasarlasgomb

 

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA logo 2012

 


Az oldal működéséhez sütit használunk.