A MEDICI UDVAR ZENÉJE*

Mikor:
2019. december 13., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
A MEDICI UDVAR ZENÉJE*



Custos Consort Régizene Együttes:

Király Nóra – középkori hárfa, ének
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tokodi Gábor – lant
Sipos Csaba – ütőhangszerek 

Filippo Azzaiolo, Joan Ambrosio Dalza, Stefano Landi, Francesco Santacroce Patavino, Gaspar Sanz, Bartolomeo Tromboncino, Anonymus, Guillaume Dufay, Claude Gervaise, Guillaume de Chastillon de La Tour és más szerzők dalai és táncai elevenítik fel Itália és Franciaország e fennkölt korát

A Medici család támogatásával számtalan műalkotás született a reneszánsz évtizedeiben. Toszkána hegyek-völgyek között fekvő városaiban az építészeti alkotások mellett megszületik az új reneszánsz életérzést megszemélyesítő zene is. Új kompozíciós technikák, zenei formák, hangszerelések jelentik az újdonságot a zenében.
A koncert első fele két emblematikus Medici személyére fókuszál: Lorenzo de' Medicire és Medici Mária francia királynőre. A műsor a korai itáliai reneszánsztól indul, a "Csodálatosnak" (Il Magnifico) nevezett Lorenzo de' Medici korától. Ebben a korban jelennek meg a világi témák és megszületik az első opera is.
A hangverseny végére az idén 500 éve született Medici Katalinnal – aki II. Henrik oldalán Franciaország királynője lett – elhagyjuk Itáliát és a  királynővel a koncert programja is elutazik Franciaországba, Európa másik politikailag és művészeteket tekintve is meghatározó pontjára. A vallásháborúk sújtotta országban az uralkodói osztály pompájához a forrongások ellenére is hozzátartozott a művészetek pártolása, támogatása. Medici Katalin tragikusnak mondható élete ellenére is patrónusa volt a művészeteknek.

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb 



Az oldal működéséhez sütit használunk.