ÚJBORÜNNEP - ÉLET, BOR, HUMOR, AVAGY AZ ISMERETLEN MÁRAI

Mikor:
2019. november 9., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
ÚJBORÜNNEP - ÉLET, BOR, HUMOR, AVAGY AZ ISMERETLEN MÁRAI



Hirtling István felolvasóestje Márai Sándor írásaiból

Bevezetőt tart Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték kezelője 

Közreműködik: Szabó Dániel – cimbalom 


Ízelítő az esten elhangzó Márai szövegek egyikéből: 
"Az uzsonnabort délután öttől fél hétig isszák, szabad levegőn, a kocsma kertjében, mely ilyenkor csaknem üres még. A levegő tiszta, illatos. Néhány platán, szederfa őszülő lombja borul a magányos ivó fölé. A helyzet olyan, mint az egészséges, férfihoz méltó turisztika egy neme: minden turisztika végső célja ugyanis nem a bérc, hanem a kocsma, ahol a turista leül enni és inni. Az uzsonnabor nagy előnye, hogy délután senkinek nincsen kedve komoly bormennyiséget fogyasztani: egy-két pohár aranyszín rizling, a sárga lombos fák alatt, a jó levegőn, teljes illúziót ad. A borhoz délután lehet még olvasni is: nincs tisztább öröm, mint érett bor mellett érett könyvet olvasni."

 

Márai életművének van egy kevéssé ismert tartománya az olvasók előtt. Az est során elhangzó műrészletek ezt a rejtett dimenziót tárják a közönség elé, elsősorban a közélet, a mindennapok felől közelítve, így fedezhetjük fel az író humorát és szarkasztikus életszemléletének mozgatórugóit. Megtapasztalhatjuk, hogy nem csak a világot szemléli fanyar humorral, de önmagát sem kíméli.
Ugyanígy rejtettebb életformája bontakozik ki a "hegy levével" kapcsolatos írásaiban is: borral, kiskocsmával, társasággal foglalkozó művei között éppúgy helye van Szindbádnak, a neves utazónak, mint Kankalinnak, a jeles ivónak.

Az est előtt és a szünetben a Balatonfüred-Csopaki borvidékről a Hudák Pince újborát kóstolhatjuk. Hudák Mátyás kiváló adottságú termőterületekről származó borairól további információ itt: www.hudakbor.hu


Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.