ŐSZ A KRÚDY-NEGYEDBEN

Mikor:
2019. október 20., 10:00 - 21:00
Hol:
Krúdy-negyed
ŐSZ A KRÚDY-NEGYEDBEN



„A lábad elé hullott falevél csak egy kis sóhajtás, amely után nemsokára nevetés is hangzik a lombok közül.” Krúdy Gyula


Zene, irodalom, gyerekprogram, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok várják a Krúdy-negyedbe látogatókat

Házigazda: Becze Szilvia

Programok az Óbudai Társaskörben

11.00 Fráter Zoltán: A "boldog békeidők" a Krúdy életműben

15.00 A kétarcú Chopin 
Mashaei Leila, Coatalen Arthur – zongora 

Chopin:
g-moll ballada
F-dúr ballada
h-moll scherzo
b-moll scherzo

cisz-moll scherzo
E-dúr scherzo
Asz-dúr ballada
f-moll ballada

received 785899228445089zg 

Mashaei Leila 15 éves gimnazista, Hollandiában született magyar édasanya és perzsa édesapa gyermekeként. Eckhardt Gábor növendéke, a Tóth Aladár Zeneiskola tanulója. Az elmúlt három év eredményei: megnyerte a Kodály Zoltán XII. Országos Szolfézs- és Népdaléneklési verseny „szolfézs”, valamint „műdaléneklési” kategóriáját. A IV. Nemzetközi Zongorafesztiválon arany minősítést (első helyezést) ért el. A III. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen zongorából harmadik díjat kapott. A Nyíregyházán 15. alkalommal megrendezett Országos Zongoraversenyen első helyezést ért el, ami a Veroszta Magda-ösztöndíj elnyerésével járt és az ösztöndíj mellett fellépési lehetőséget kapott a Budapesti Vonósok Óbudai Zene-Zug Fesztiválján az Óbudai Társaskörben.

Arthur Coatalen 2004-ben született Párizsban, francia-magyar családban. Hét éves korában kezdett zongorázni Réti Tamásnál, majd nyolc éves korától a párizsi Schola Cantorumban, ahol mai napig tanulmányokat folytat Mireille Phillips-nél. 2016 óta a párizsi regionális zeneiskolában (Conservatoire à rayonnement régional) is tanul Romain Descharmes irányítása alatt. Nyaranta részt vesz több magyarországi mesterkurzuson Eckhardt Gábor, Hargitai Imre és Kiss Péter vezetésével. 
Számos francia és nemzetközi zongoraversenyen ért el első helyezést ifjúsági kategóriában: első lett 2015-ben és 20016-ban a Párizs melletti Chatou-ban, 2016-ban és 2017-ben a párizsi Steinway versenyen. 2018-ban megnyerte a Opus Yvelines (Mainsons-Laffitte, Párizs mellett) nemzetközi versenyt „Supérieur” kategóriában, majd 2019-ben a Broumov Key nemzetközi versenyt (Csehország, 14-15 éves korcsoport) és a Pietro Argento nemzetközi versenyt (Olaszország, 12-15 éves korcsoport).

17.00 A Kék Duna Koncert-Szalonzenekar koncertje

19.00 „Elmondom hát mindenkinek…” – Dúzsi Tamás verselő borász önálló estje

dúzsi 

Szerkesztő-rendező: Szabó Zoltán Attila
Vendég: Varga Klári színművész
Zene: Talány Akusztik (felvételről) 

Íme, egy előadás, amely egyszerre irodalmi est, egyszerre stand up-elemekkel „fűszerezett” előadóest, mi több, színházi játék, borkóstolóval.
Az előadó: Az év borásza-díj korábbi nyertese, a világhírű Görögszó bor atyja, aki évek óta – az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyarországi Szerb Színház előadásain – mint előadóművész is szerepel, azonban a verselő borász önálló esttel eddig még nem lépett színpadra. Az ősbemutatóra tehát az Óbudai Társaskörben kerül sor 2019. október 20-án.
Néhány klasszikus és kortárs szerző, akiknek az írásai hallhatók lesznek az előadáson: Edmond Rostand, Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Lőrinczy Lajos, Kis Pál István, Gacsályi József, Schwalm Zoltán.



Programok a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

10.00-17.00 között a múzeum épületében:
Játék az időn át
Berendezett úri szalonunk sarkában a Mare Temporis játékai időutazásra hívnak minket a kártyázás történetének izgalmas, mulatságos, és sokszor megdöbbentő világába.

Csaló ujjak iskolája
Bárki tanulhat izgalmas kártyatrükköket pár perc alatt is. Most belekóstolhatnak a tudományba, mely az első tréfás kedvű játékossal kezdődött, és napjainkra mesteri bűvészetté vált.

Kártyabarlang
Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a homoludens.hu Egyesület játékmesterei. Modern kártyajátékok tanítása, különleges mini és óriás kártyák, kártyajáték-, kártyavár építési- és kártyalap hajítási-versenyek.

Süsd ki magad!
Kártyakiállításunktól megihletve kártya alakú kekszet formázunk, majd sütés után csoki írókázással díszítjük.

Krúdy 017 

11.00 és 15.00-kor: Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban Balogh Ádám muzeológussal.
Regisztráció szükséges: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

13.00 és 16.00-kor: Tárlatvezetés a Szerencsés lapjárást! 150 éves az Első Magyar Játékkártyagyár című időszaki kiállításban Németh Ádám múzeumpedagógussal.
Regisztráció szükséges: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

10.00-18.00 között a Krúdy-negyed utcáin: Fiákeres utazás
Üljön be egy valódi, elegáns fiákerbe, hogy Óbuda varázslatos utcáit a ringatózó bársonyülésről egy igazi századfordulós polgár szemével láthassa!
Indulás folyamatosan a múzeum épülete elől.

 

Programok az Óbudai Népzenei Iskolában
14.00-17.00 Kézműves foglalkozások Czenthe Kata vezetésével - csuhébaba készítés, gyermekjátékok őszi terményekből

Népzenei iskola Ősz a Krúdy negyedben logózott webretus 45

„Ősz az idő, Dömötör nap közeledik” - koncertek és táncház az Óbudai Népzenei Iskola növendékeivel, tanáraival
15.00-15.30 Hangszerbemutató koncert, őszi énekek tanulása
16.30-17.00 Pásztorhangszerek koncertje
18.00 Vonós népzenei koncert, táncházi muzsika


A Kéhli Vendéglő ajánlata az Óbudai Társaskörben
Áfonyás szarvasragu dödöllével: 1900 Ft
Szőlős pite: 500 Ft
Kisfröccs: 300 Ft
Bodzás-szőlős limonádé: 550 Ft/5 dl
Törköly 400 Ft/3 cl

Az Óbudai Társaskör Kávézó ajánlata
Rétesvariációk 350 Ft
Forró csoki 550 Ft
Grillszendvics 500 Ft
Mimóza koktél 500 Ft

DSC 6609 Panorama

A programok, valamint a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók, és a rendezvényt rossz idő esetén is megtartjuk.

Rendező: Óbudai Társaskör, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Óbudai Népzenei Iskola

Támogató: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

Krudy logo vektoros  obudalogo2019



Az oldal működéséhez sütit használunk.