A CAPELLA SAVARIA KONCERTJE

Mikor:
2019. október 6., 17:00
Hol:
Till Ottó-terem
A CAPELLA SAVARIA KONCERTJE



Művészeti vezető: Kalló Zsolt

Händel: g-moll concerto grosso, op. 6/6, HWV 324
Benda: A-dúr szimfónia, No. 8, L1.8
Benda: e-moll fuvolaverseny, L2.4
Közreműködik: Bertalan Andrea – fuvola 
Ph. E. Bach: h-moll szimfónia, No. 5, Wq 182/5, H 661

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. A 38 éve folyamatosan működő együttes több mint 80 hanglemezt készített. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik.
Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész, az együttes művészeti vezetője a koncert alkalmával röviden ismerteti is a műsort, amivel még közelebb hozza a közönséghez ezeket a remekműveket.

Georg Friedrich Händel 1740-ben írta meg zenetörténeti jelentőségű, tizenkét darabból álló op. 6-os concerto grossóját vonósokra. A sorozatot Bach hat Brandenburgi versenyével együtt a barokk zenekari darabok csúcspontjának tekintik. Ezen az estén a sorozat 6. darabját adja elő a Capella Savaria.        

Franz Benda 1709-ben született Csehországban. Művei átmenetet képeznek a barokk és a klasszicista zene között. A folyamatos dallamvezetés mellett már megfigyelhető a visszatérő motívumok periodikus ismétlődése is. Az A-dúr szimfónia (No. 5, L1.8) után Bertalan Andrea fuvolaművész közreműködésével az e-moll fuvolaversenyt (L2.4) hallhatja a közönség.

Carl Philipp Emanuel Bach (vagy más néven Hamburgi Bach) Weimarban született 1714-ben, Johann Sebastian Bach második fia.  Zeneszerző, orgonista, csembalista, a zenei klasszicista stílus megalkotója, csaknem harminc évig állt Nagy Frigyes szolgálatában. 1755-1762 között vetette papírra kilenc, Berlinben vonósokra és fúvósokra írt szimfóniáját, melyek három tételesek. A h-moll szimfónia (No. 5, Wq 182/5, H 661) ennek a sorozatnak az egyik gyöngyszeme.

Belépőjegy: 2000 Ft, senior és diákjegy: 1000 Ft

jegyvasarlasgomb  

Támogató: EMMI 

EMMI logó 1



Az oldal működéséhez sütit használunk.