A KÖLTÉSZET NAPJA - FELESÉGEK FELESÉGE

Mikor:
2019. április 11., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
A KÖLTÉSZET NAPJA - FELESÉGEK FELESÉGE



Előadják:
Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek
Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész

A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják. Tallián Mariann személyesíti meg Szendrey Júliát, az ő előadásában halljuk gondolatait (Három rózsabimbó, Gondolatim, érzeményim, Élni vagy meghalni). Petőfi Sándor Úti leveleinek részleteit és Júliához írt verseit Lázár Balázs tolmácsolja (Reszket a bokor, mert…, Szeptember végén, Minek nevezzelek? és Itt van az ősz, itt van újra).
Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangoznak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében.
A produkció a kort megidéző látványvilágban, zene és irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét. A modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával. Az előadás a tavalyi jubileum alkalmából készült.    

A belépés díjtalan.



Az oldal működéséhez sütit használunk.