CSAJKOVSZKIJ: ANYEGIN

CSAJKOVSZKIJ: ANYEGIN
2019. február 14., 19:00
Till Ottó-terem

Opera keresztmetszet zongorakísérettel, a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult Opera Compania Társulat előadásában

Anyegin: Kósa Lőrinc
Tatjána: Bolya-Pap Nikoletta
Lenszkij: Rácz Illés
Olga: Dévényi Judit Anna
Gremin herceg: Jekl László

Zongorán kísér: Holló Mariann

Rendezte: Magyar Orsolya

„Én írok levelet magának -
Kell több? Nem mond ez eleget?
Méltán tarthatja hát jogának,
Hogy most megvessen engemet.
De ha sorsom panaszszavának
Szívében egy csepp hely marad,
Nem fordul el, visszhangot ad.”

Puskin: Anyegin

Az opera műfaját sokan távolinak érzik és nehezen befogadhatónak. Az Opera Compania fiatal csapata szeretné bebizonyítani, hogy ez a műfaj is közel tud kerülni az emberekhez, képes reflektálni a mindennapi életünkre, ha akarjuk, tud modern lenni, ugyanakkor elvarázsolni minket a klasszikus zene és az igényes színészi játék ötvözete.
Hogy mi számunkra az opera? „Játék és muzsika”. Erre szeretnénk Önöket meginvitálni az operairodalom egyik romantikus gyöngyszemével, az Anyeginnel.
Csajkovszkij saját művét sokkal inkább lírainak, mint drámainak tartotta, ezért kívánsága az volt, hogy operáját először a moszkvai zeneakadémián mutassák be az ott tanuló növedékek. Nem szerette volna ugyanis, ha az Anyegint a Nagyszínház sablonos művészei adják elő, ezzel elveszett volna a darab intimitása és valódi mondanivalója a nagyszínpadon.
Előadásunk is az intimitásra épül, hiszen egy terem közepén játszunk, melyet körbeül a közönség, így a darabot játszó énekesek a nézőktől karnyújtásnyira formálják meg Anyegin, Tatjána, Lenszkij, Olga és Gremin herceg karakterét. A darabot a kórusjelenetek nélkül adjuk elő, fókuszálva a főszereplők jeleneteire, így a darab fő mondanivalója a viszonzatlan szerelem kerül előtérbe.
Hogyan jut el odáig a vidéken élő, szerelemben még nem jártas fiatal Tatjána, hogy levélben szerelmet valljon a nagyvilági nők bálványának, Anyeginnek? Milyen határtalan Lenszkij szerelme, hogy még a halállal is bátran szembenéz, amikor jó barátját párbajra hívja ki menyasszonya, Olga iránt érzett féltékenysége miatt? Mennyire erős Tatjána házassági esküje, amikor évek múlva szerelme, Anyegin térden állva kéri, hagyja el férjét és szeresse inkább őt és ő nemet mond? 
Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ Csajkovszkij lenyűgöző, magával ragadó és zseniálisan megkomponált operáján keresztül.

Magyar Orsolya

Belépőjegy: 1500 Ft, diákjegy: 750 Ft

jegyvasarlasgomb


2019.09.192019.09.212019.09.21.22019.09.22

Az oldal működéséhez sütit használunk.
Rendben