„ESTI HOLDJÁTÉK”

„ESTI HOLDJÁTÉK”
2019. január 25., 19:00
Till Ottó-terem

Az udvari műveszettől a polgári szalonokig

Abel, Carissimi, Haydn, Marais, Monteverdi, Mozart és Purcell művei 

Bodrogi Éva – szoprán
Kónya István – barokk lant
Krommer Lúcia – viola da gamba
 

Az előadók mindhárman Európa régizene-fellegváraiból érkezetek vissza Magyarországra, hogy nemzetközi tudásukat és koncerttapasztalataikat az itthoni közönségnek is megmutassák. Műsoraikban a barokk és a klasszikus kor legjelentősebb dalszerzői és hangszeres komponistái műveiből válogatnak. Céljuk, hogy ennek a zenetörténetben és kultúrtörténetben egyaránt izgalmas időszaknak változatos keresztmetszetét adják a közönségnek.

Bodrogi Éva a londoni Guildhall School of Music and Drama ösztöndíjasaként szerezte meg régizenei előadóművészi diplomáját Susan McCulloch, Emma Kirkby és Nancy Argenta tanítványaként, majd Miskolcon Schultz Katalinnál tanári mesterdiplomát kapott. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. 2000-ben második helyezést ért el a londoni The German song énekversenyen. A Palladium Chamber Opera Company tagjaként számos operaszerepet énekelt, együtt dolgozott többek között William Christie-vel, Catherine Mackintosh-sal, a Ars Antiqua Austriaval, a Savaria Barok Zenekarral és az Orfeo Kamarazenekarral.

Kónya István lantművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola debreceni tagozatán folytatott gitártanulmányokat Tokos Zoltánnál. 1989-1994 között a Hágai Királyi Konzervatórium (Hollandia) barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokk lanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik (1994). Kamarazenei diplomáját 1996-ban ugyanott szerezte. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik. 1993 óta rendszeresen tanít lantot hazai régizene kurzusokon. Szólólemezei: Három évszázad lantmuzsikája, S. L. Weiss: Lantszvitek. Budavári Lantestek című koncertsorozatában mintegy félszáz hangversenyt adott a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus Termében.

Krommer Lúcia (Pécs) 1994-ben a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett gordonka-tanári és kamaraművész diplomát, majd 1996-ban a budapesti Zeneakadémián Banda Edénél gordonkaművész diplomát kapott kitüntetéssel. Később elvégezte a Szegedi Zeneművészeti Főiskola régizene tagozatán a viola da gamba tanári szakot majd a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán José Vázqueznél folytatta viola da gamba tanulmányait. Viola da gambán és barokk csellón szólistaként, valamint különböző régizene együttesek tagjaként koncertezik Európában. 2002 és 2006 között a Brünni Egyetem régizene tanszakán tanított. Rendszeresen oktat régizene kurzusokon Magyarországon, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban és Csehországban.

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb

 


2019.01.062019.01.072019.01.102019.01.122019.01.16

Az oldal működéséhez sütit használunk.
Rendben