MOZART-SZONÁTAEST

Mikor:
2019. január 27., 17:00
Hol:
Till Ottó-terem
MOZART-SZONÁTAEST



Rónaszéki Tamás – hegedű
Hargitai Imre – zongora

G-dúr szonáta, K. 301
A-dúr szonáta, K. 305
e-moll szonáta, K. 304

***

F-dúr szonáta, K. 377
B-dúr szonáta, K. 378

„Mozart a világ legnagyobb komponistája. Beethoven zenét szerzett, de Mozart zenéje olyan tiszta és gyönyörű, hogy úgy érezzük, ilyet csak találni lehet – mindig is létezett a világegyetem belső szépségének részeként, és csak arra várt, hogy valaki megtalálja.”

Albert Einstein

Interjú Rónaszéki Tamással és Hargitai Imrével

Mozart születésnapján már szinte hagyomány, hogy Rónaszéki Tamás és Hargitai Imre hegedű-zongora szonátaestjével ünnepelünk. A koncert első felében meghallgathatjuk Mozart legvidámabb zenéinek egyikét, mely a K. 305-ös A-dúr szonátát nyitja. Ezt keretezi a Palotagróf-szonáták első darabja és Mozart egyetlen e-moll alaphangnemű műve. Az e-moll szonáta K. 304 tragikus karaktere édesanyja abban az évben bekövetkezett halálára reflektál.
Szünet után a Mozart egyik zongoratanítványának, Josepha Auernhammernek ajánlott F-dúr szonátában, akárcsak a koncertet záró B-dúr szonátában igazán egyenrangú partnerként szólal meg a két hangszer.
A koncert előadói: Rónaszéki Tamás, a Budapesti Vonósok művésze, művésztanár, egyházi karnagy és Hargitai Imre zongoraművész, a Zeneakadémia oktatója, régi kamarapartnerek, két szonátalemezt is készítettek. 

Szőke Cecília

 

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb

 Támogató:

bplogo-118px-01.jpg   logo.jpg



Az oldal működéséhez sütit használunk.