A CENTRAL EUROPEAN STRING QUARTET I. NEMZETKÖZI ZENESZERZŐVERSENY GÁLAKONCERTJE

Mikor:
2019. február 24., 17:00
Hol:
Till Ottó-terem
A CENTRAL EUROPEAN STRING QUARTET I. NEMZETKÖZI ZENESZERZŐVERSENY GÁLAKONCERTJE



A Central European String Quartet:
Miranda Liu, Soós Máté – hegedű
Haruka Nagao – brácsa
Szabó Judit – gordonka
Borbély László – zongora

Műsorvezető: Tóth Endre, zenetörténész

Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 64/5 "A pacsirta"
Vaughan Williams: A felszálló pacsirta
Leonardo Mezzalira: Quartetto del pulsare e dell’ affiorare (2018)
A CESQ I. Nemzetközi Zeneszerzőversenye 1. díjnyertes darabja – bemutató

***
Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34

jav
Leonardo Mezzalira

A Central European String Quartet tagjai, a négy virtuóz zenész, Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao és Szabó Judit különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze. Külön-külön számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. Innovatív projektek, izgalmas műsorok jelemzik munkájukat. 
Miranda Liu (első hegedű) a 2016 óta a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmestere, aki győztese számos országos és nemzetközi versenynek és mind szólistaként mind kamarazenészként is több száz koncertet adott Európában, Ázsiában és USA-ban. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb doktorandusza.
A második hegedűs Soós Mátét 13 évesen vették fel a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe Perényi Eszter osztályába.  Nemrégiben nyerte meg a Győrben rendezett Wieniawski Hegedűversenyt és a Nemzetközi Kortárszenei Versenyt Balassagyarmaton. 2018-ban Fischer Annie-ösztöndíjban részesült.  
Haruka Nagao hegedűn és mélyhegedűn is játszik, a Magyar Állami Operaház koncertmestere. Számos nagysikerű koncertet adott szólistaként különböző zenekarokkal Európában és Ázsiában. Jelenleg a tokiói Geidai Egyetem doktorandusza, miközben idén diplomázik a Zeneakadémia mélyhegedű-mesterképzés szakirányán. 
Szabó Judit életútját végigkíséri a kamarazene, azon belül a vonósnégyes.  1998 és 2018 között a Keller Quartet csellistájaként folyamatosan koncertezett a világ legjelentősebb koncerttermeiben, világszerte tartott mesterkurzusokat.  A kvartettezés mellett elkötelezett híve a 20-21. század zenéjének előadásában. 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének tanára.

Borbély László Junior Prima-Díjas zongoraművész a Zeneakadémián szerzett kitüntetéses egyetemi művész-tanári diplomát, majd ugyanott „Summa cum Laude” minősítéssel fejezte be doktori tanulmányait (DLA). Több alkalommal lett helyezett országos, illetve nemzetközi versenyeken, köztük a rangos Nemzetközi Liszt- Bartók zongoraversenyen Budapesten, illetve Los Angelesben. Koncerteket adott Európa számos országában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. Első szólólemeze 2017-ben jelent meg a stuttgarti Bayer Records-nál. Repertoárján barokk, bécsi klasszikus, romantikus, kortárs művek egyaránt szerepelnek. Rendszeres koncerttevékenysége mellett a Zeneakadémia adjunktusa. 

A Central European String Quartet 2018 júliusában hirdette meg a nemzetközi zeneszerzőversenyt, amelyre mindent várakozást felülmúlva rekordszámban adtak be új műveket a szerzők a világ minden tájáról: összesen 75 új mű érkezett 27 különböző országból. Az elbírálás anonim volt, a zsűri bírálatkor nem látta a szerzők neveit. Az első fordulóban a kvartett tagjai, a döntőben pedig az Erkel- és Bartók-Pásztory díjas Tihanyi László zeneszerzővel együtt bíráltak el. A verseny eredményét 2018 októberében tették közzé. Ezen az estén pedig sor kerül a verseny gálakoncertjére és ennek keretében a győztes mű ősbemutatójára: Leonardo Mezzalira (Olaszország) “Quartetto del pulsare e dell’ affiorare”(2018) című művének előadására. 

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 Ft

jegyvasarlasgomb



Az oldal működéséhez sütit használunk.