DEBUSSY-EST

Mikor:
2018. október 5., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
DEBUSSY-EST



Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

Közreműködik: Gulyás Márta és a Szigeti Quartet
Szigeti Quartet tagjai:
Nagao Haruka – hegedű, Stankowsky Nóra – hegedű, Ludmány Dénes – brácsa, Rózsa Richárd – gordonka

Debussy: G-dúr trió
Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára
Debussy: Szonáta csellóra és zongorára
Debussy: g-moll vonósnégyes

Az új évadban is folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Házimuzsika sorozatunk. Első estünkön a 2017-ben alakult friss formáció, a Szigeti Quartet működik közre, melyben páratlan muzsikusok találtak egymásra. Hegedűsük, Nagao Haruka számos nemzetközi verseny győzteseként (legutóbb a Gianluca Campociaro International Music Competition, 2016) és díjazottjaként 2016 óta a Magyar Állami Operaház koncertmestere. A két belső szólam képviselője, Stankowsky Nóra (a 2010-es Montserrat Alavedra Kamarazenei Verseny I. helyezettje) és Ludmány Dénes szintén az Operaház szólamvezetői. Rózsa Richárd, az együttes csellistája, a MÁV Szimfonikusok cselló szólamvezetője, állandó kisegítője a Chamber Orchestra of Europe-nak, rendszeres fellépője a hazai és nemzetközi kamarazenei életnek.
A kvartett egy kiváló zongoraművészt kért fel kamarapartnerének Gulyás Márta személyében erre a koncertre, amellyel Debussy halálának századik évfordulójára emlékeznek.

Hol van már az az idő, amikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. Vagy az uzsonnára érkezett fess fiatalúr a család unszolására lekísérte a kisasszonyt egy Schubert-dalban. Talán végleg letűnt ez a világ, mindent megváltoztatott a hangrögzítés. Ma bárki meghallgathatja a legszebb darabokat a legjobb előadásban, már lemez, CD sem kell hozzá, a mobilján mindenki a zsebében hordhatja a fél zeneirodalmat. De micsoda élmény, élvezet élőben együtt játszani! Vagy akár csak hallgatóként részese lenni mindennek. A nagy hangversenytermekben szinte lehetetlen felidézni a kamarazenéléshez illő intim hangulatot, de a Társaskör épp erre való termében még nagyszerűen lehet. S ha igen különböző korokban, inspirációra vagy célra készültek is a felcsendülő művek, közös bennük a társas zenélés, a szavak nélküli kommunikáció semmihez sem hasonlítható öröme.

Mácsai János

Belépőjegy: 1600 Ft, diákjegy: 800 Ft

jegyvasarlasgomb

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

NKA 25 eves logo szines



Az oldal működéséhez sütit használunk.