AZ ÓBUDAI KAMARAZENEKAR VIRÁGVASÁRNAPI KONCERTJE

Mikor:
2018. március 25., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
AZ ÓBUDAI KAMARAZENEKAR VIRÁGVASÁRNAPI KONCERTJE



Haydn: D-dúr szimfónia, no. 6, Hob. I:6 – A reggel
Renkecz Kálmán – hegedű, Gellért Marcell – gordonka

Vivaldi: 2. d-moll viola d'amore concerto, RV 393, F II. no. 3, F II. no. 2
Botos Veronika – viola d'amore

***

Schubert: B-dúr szimfónia, no. 5., D. 485

Vezényel: Gazda Péter

Joseph Haydn 1761-ben, abban az évben, mikor az Esterházy hercegi család szolgálatába állt, megírta A reggel, A dél és Az este címet viselő szimfóniáit. A koncertet indító A reggel első hangjai a napfelkeltét jelenítik meg. A hercegi család bécsi rezidenciája után jó néhány évvel most az Óbudai Társaskör falai között is felcsendül  a mű, melynek második tétele komoly feladat elé állítja a hegedűszólót játszó művészt. Ez is  tükrözi, hogy az udvari zenekarban igazán kiváló zenészek ültek.
Vivaldi művében a Magyar Állami Operaház művésze, Botos Veronika szólaltatja meg a „szerelmi hegedűt”, a viola d’amore-t. Ez a hangszer fénykorát a XVII-XVIII. században élte. A dallamhúrok mellett rezonánshúrokkal, úgynevezett együttrezgő húrokkal is rendelkezik, s ezeknek köszönhetően a rajta megszólaló muzsika sokkal zengőbben, „visszhangzóbban” cseng. Leopold Mozart szerint hangja „különösen bájos a csendes estében.”
A koncert záró darabja Schubert talán legnépszerűbb szimfonikus műve, melyet 19 éves korában írt. Az ősbemutatót a Burgtheater hegedűsének lakásán tartották. Az V. szimfónia kifejezetten klasszikus jellegű, Mozart műveire emlékeztető darab. Hangszerelése egyszerű, mentes a romantikus túlzásoktól, sok együttes szívesen választott hangversenydarabja.

Szőke Cecília

Belépőjegy egységesen: 800 Ft

jegyvasarlasgomb

Jegyfoglalás: ITT



Az oldal működéséhez sütit használunk.