KAMARAZENE FELSŐFOKON

Mikor:
2018. március 12., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
KAMARAZENE FELSŐFOKON



Közreműködik:
Alexandre Dimcenski – hegedű
Fahidi Patrícia – hegedű
Ludmány Dénes – brácsa
Pólus László – gordonka
Závodszky Magdolna – hegedű
Tóth Balázs – brácsa
Újházi Gyöngyi – gordonka
Zováthi Alajos – nagybőgő
Németh Zsolt – zongora

Műsorvezető: Ligetiné Beke Ágnes

Bach: Goldberg-variációk, BWV 988 – részletek
(Dmitry Sitkovetsky átirata vonóstrióra)
Schumann: A-moll vonósnégyes, op. 41/1
(Introduzione Andante esressivo-Allegro, Scherzo, Adagio, Presto)
Schubert: A-dúr Pisztráng zongoraötös, D. 667
(Allegro vivace, Andante, Scherzo, Téma variációkkal)

Minden kamaraműnek megvan a maga különleges története, ami segítheti a mű megértését is. Érdekesség a Goldberg-variációk kapcsán, hogy Bach 1741-ben egy diplomata gróftól kapott felkérést néhány zongoradarab megírására, amelynek "célja" az volt, hogy a művek lágy és vidám hangulata kellemessé tegye a megrendelő álmatlan éjszakáit. Éjjelente, mikor nem jött álom a gróf szemére, Johann Gottlieb Goldberg - az udvartartás csembalistája - a szomszéd szobából "altatta" urát.

Tudta Ön, hogy van magyar vonatkozása a Pisztráng-ötös megírásának? Az anekdota szerint egy baráti összejövetelen szekszárdi bort iszogatva, mindössze fél óra alatt született meg Schubert fejében a Pisztráng című dal, mely alapján később a méltán világhíres kamaraművet is komponálta.
Várjuk tehát Önt a kamarazene izgalmas világába, a tavasz első napjaiban.


Magyarország legrégebbi szimfonikus együttesét, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát bécsi mintára, 1853-ban alapította Erkel Ferenc.
Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapján a zenekart méltán a legjelentősebb európai zenekarok sorában tartják számon. A magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le együttesünk, Európában elsőként vezettük be a bérleti rendszert. Közel 100 évig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatunk volt az Európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt a budapesti koncertjeinkre, és kritikusok hada vitte a hírét a magyar közönség zeneszeretetéről.
Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseink között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása. Ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Sztravinszkij, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és nem utolsó sorban Kurtág György.

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1500 Ft

jegyvasarlasgomb

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság



Az oldal működéséhez sütit használunk.