FARSANGI KAVALKÁD - VIDÁM SZÍNEK A KAMARAZENÉBEN

Mikor:
2018. február 19., 19:00
Hol:
Till Ottó-terem
FARSANGI KAVALKÁD - VIDÁM SZÍNEK A KAMARAZENÉBEN



Közreműködik:
Novák Zita, Szilvásy Viktória, Tury Enikő, Bugony Beatrix – hegedű
Kóra Éva, Sörös Jenő – brácsa
Bartos Csaba, Dóczy Péter – gordonka
Boldoghy Kummert Péter – bőgő
Dallos Erika – zongora
Benyus János, Benyus Péter – kürt
Maros Ádám – vibrafon

Az est házigazdája: Tóth Endre zenetörténész

Erkel: Hunyadi László - Palotás
Vivaldi: d-moll versenymű két hegedűre – adagio, allegretto
Haydn: Esz-dúr versenymű két kürtre – adagio, allegretto

***
Rossini: Duó csellóra és bőgőre
Bach: h-moll szvitt – Polonaise, Badineri
Glenworth: Blues for Gilbert
Novotny: A minute of news
Piazzolla: Liebertango

A farsangi időszak a tél temetésének, és a tavasz közeledtének az ünnepe. Februári koncertünkön mi is színes, vidám estével készülünk, melyen különféle hangszereket, hangszercsoportokat mutatunk meg közönségünknek a vonósoktól az ütősökig. A vibrafon, vagy a kisdob szólóhangszerként ritkán hallható, éppen ezért gondoljuk, hogy egy különleges farsangi koncerten izgalmas színt jelentenek a hagyományos kamarazenei hangszerek mellett.

Magyarország legrégebbi szimfonikus együttesét, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát bécsi mintára, 1853-ban alapította Erkel Ferenc.
Története páratlan a maga nemében: számos zenetörténeti jelentőségű esemény, az itt megforduló, és a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek hosszú sora együttesen eredményezi azt a történésekben gazdag múltat, mely alapján a zenekart méltán a legjelentősebb európai zenekarok sorában tartják számon. A magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le együttesünk, Európában elsőként vezettük be a bérleti rendszert. Közel 100 évig az egyetlen hivatásos szimfonikus zenekarként feladatunk volt az Európai zeneirodalom folyamatos követése, valamint a magyar zenekultúra integrálása a világ élvonalába. Számos alkalommal egész Európa figyelt a budapesti koncertjeinkre, és kritikusok hada vitte a hírét a magyar közönség zeneszeretetéről.

Megalapítása óta mindig is alapvető célkitűzéseink között szerepelt a múlt és jelen nagy zenei alkotásainak előadása. Ennek eredménye, hogy olyan személyiségek határozták meg a zenekar történetét, mint Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Johannes Brahms, Antonín Dvořák, Gustav Mahler, Pietro Mascagni, Richard Strauss, Maurice Ravel, Dohnányi Ernő, Ottorino Respighi, Bartók Béla, Igor Sztravinszkij, Kodály Zoltán, Weiner Leó, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Szokolay Sándor, és nem utolsó sorban Kurtág György.

Belépőjegy: 2200 Ft, senior és diákjegy: 1500 Ft
Jegyek válthatók a koncert helyszínén és a jegy.hu oldalon.

jegyvasarlasgomb

Rendező: Budapesti Filharmóniai Társaság



Az oldal működéséhez sütit használunk.